Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Waarom is de één dol op chocolade en vindt de ander het juist vies?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom is de één dol op chocolade en vindt de ander het juist vies?

Over smaak valt niet te twisten, maar het blijft iets wonderlijks dat waar de één met zichtbaar genoegen iets naar binnen werkt, de ander ervan gruwelt. Hoe komt dat? Smaakprofessor Peter Klosse vertelt bij Spraakmakers hoe dat zit.

Video niet beschikbaar

Waarom vindt de één iets heerlijk en de ander datzelfde eten helemaal niet lekker? Spraakmaker en wethouder van gemeente Renkum, Marinka Mulder, is geen liefhebber van chocolade, wat voor veel scheve gezichten zorgt. "Dat komt weinig voor", bevestigt smaakprofessor Klosse. "Chocola is vet en zoet. Dat zijn over het algemeen dingen die heel veel mensen heel lekker vinden."

Voorkeur

Hoe kan het dan dat Mulder geen fan is? Volgens Klosse moeten we dan vooral kijken naar smaak, waar twee belangrijke aspecten aan zitten. "De eerste is voorkeur, vooral in dit geval voor bitter. Dat moet je eigenlijk leren." Als je dus niet je best hebt gedaan om te wennen, ga je het ook niet lekker vinden. "Onze eerste aanleg is dat we bitter niet zo fijn vinden", voegt Klosse toe.

Mondgevoel

Het tweede aspect is het mondgevoel van een stuk eten, waarbij je ook een bepaalde voorkeur ervaart. Daarbinnen zijn weer drie factoren van kracht. Allereerst, het drogende. "Dat is dus het heel harde en het bittere en dergelijke", zegt Klosse. Daarnaast is er een filmend aspect. "Dat betekent plakkerig in je mond. Dan blijft er een laag hangen. Zacht en zalvend."

Vettig

Als derde factor is er het vettige gevoel. "Dat is niet zoetig, maar heeft wel dat hele zachte." Kortom, genoeg mondgevoel om jezelf ervan te overtuigen dat je iets niet lust. Daar is wel een oplossing voor, zegt Klosse. "Als je last hebt van de geur, eet het dan met je neus dicht."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie