Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Dankzij Cher is de autotune niet meer weg te denken uit de popmuziek

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Dankzij Cher is de autotune niet meer weg te denken uit de popmuziek

Deze week is het twintig jaar geleden dat het nummer Believe van zangeres Cher doorbrak in de Nederlandse hitlijsten. Misschien niet je favoriete liedje, maar wel een muzikale mijlpaal: het was het eerste popnummer waarin veel gebruik werd gemaakt van autotune.

Waarom pop-stemmen tegenwoordig een robot-achtige kant hebben

Twintig jaar later is deze software, die stemmen vervormt en ze van een elektronisch sausje voorziet, niet meer weg te denken uit de popmuziek. Van Beyoncé tot Ed Sheeran en Kendrick Lamar, veel bekende artiesten vervormen hun stem er weleens mee.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verslaggever Jeroen de Jager van Nieuws en Co ging langs bij FunX-DJ Patrick Coelho en verdiepte zich in de techniek. "Autotune is ontwikkeld als algoritme dat frequenties en golven leest", legt Coelho uit, "en dat die in het perspectief kan plaatsen dat je aangeeft. Dus als je zegt: ik wil de C-schaal gebruiken, of de E-mineur-schaal, dan weet het zelf welke noten daarbij horen." Op die manier kun je de software dus gebruiken om vals gezongen noten te corrigeren.

Oorspronkelijk werd het algoritme trouwens voor iets heel anders ontwikkeld: de olie-industrie gebruikte het om olievelden op te sporen. Maar toen men ontdekte dat je het ook kunt inzetten om stemmen te vervormen, won het al snel terrein in de muziekwereld.

Niet alleen valse noten wegpoetsen

Veel artiesten gebruiken autotune tegenwoordig ook live op het podium, vertelt de DJ. Als voorbeeld noemt hij rapper Ronnie Flex. "Die zegt ook zelf: ik ben gewoon niet de beste zanger, maar ik wil wel gewoon het best klinken."

Toch is het niet zo dat alle artiesten die gebruik maken van autotune matige zangers zijn. Het vervormde stemgeluid is namelijk ook een stijlvorm en wordt dus niet alleen gebruikt om valse noten weg te poetsen. En het is sowieso niet eenvoudig om een goed geluid te produceren, zegt Coelho. "Ook met autotune zingen – zowel live als in de studio – vergt gewoon training om het goed te laten klinken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie