Eerste mens behandeld met revolutionaire gentechniek
- Nieuws
- Eerste mens behandeld met revolutionaire gentechniek
[NTR] Chinese wetenschappers hebben een wereldprimeur. Ze hebben voor het eerst gentherapie op basis van CRISPR/Cas9 toegepast bij een mens. Dat deden ze door cellen die bewerkt zijn met de techniek te injecteren bij een longkankerpatiënt, meldde Nature deze week in een nieuwsbericht.
Hoogleraar Farmaceutische Genmodulatie Hidde Haisma schoof aan bij Nieuws en Co om te praten over dit onderzoek. Lara Rense bevroeg hem ook over een ander CRISPR-onderzoek dat deze week werd gepubliceerd, waarin blinde ratten met behulp van deze techniek weer ziend werden gemaakt:
CRISPR/Cas9 heeft in de afgelopen jaren een ware revolutie in de genetica ontketend. Met de techniek kun je heel precies, goedkoop en snel DNA bewerken. Dat het voor het eerst bij mensen zou worden toegepast, was een kwestie van tijd. Eerder dit jaar kondigden zowel Amerikaanse als Chinese wetenschappers dat al aan. De Chinezen zijn nu dus de eersten die deze stap zetten in dit biomedische duel. Zij waren vorig jaar ook al degenen die als eerste de techniek op menselijke embryo’s toepasten.
Luister hier naar een fragment uit De Ochtend waarin de CRISPR-techniek wordt uitgelegd:
Gentherapie
In dit geval gebruikte de Chinese oncoloog Lu You van de Sichuan Universiteit in Chengdy de techniek om het immuunsysteem van de patiënt weer op gang te krijgen. Dat deed hij door in witte bloedcellen het gen uit te zetten dat codeert voor het eiwit PD-1. Het eiwit remt het immuunsysteem en daar maken kankercellen misbruik van. Lu kweekte deze aangepaste cellen op en injecteerde ze op 28 oktober in de patiënt.
De hoop is nu dat de witte bloedcellen de kankercellen te lijf gaan. Of de therapie gaat werken, is nog niet duidelijk. Wel gaat de behandeling tot dusver soepel, geeft Lu aan in het bericht van Nature. De patiënt krijgt binnenkort een tweede injectie. Uiteindelijk volgen nog negen patiënten die de behandeling ondergaan. Het onderzoek is vooral gericht op de veiligheid van de techniek. Na de behandeling worden de patiënten onderzocht op mogelijke bijwerkingen.
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Dinsdag en woensdag rond 11.35 uur in De Ochtend
Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR).