Dit gebeurt er als je goudvissen in het wild loslaat
- Nieuws
- Dit gebeurt er als je goudvissen in het wild loslaat
In de Amerikaanse staat Michigan zijn achtduizend goudvissen in een riviertje ontdekt. Het grote aantal doet vermoeden dat de dieren het er erg naar hun zin hebben.
De gebeurtenis roept in Nederland herinneringen op aan de man die twee weken geleden nog 75 goudvissen uit het water van de Veenendaalse Brouwersgracht moest halen. De goudwindes, die hij ook in de gracht uitzette, mochten van de RVO blijven. Maar de goudvissen moesten eruit.
De reden: goudvissen zijn van oorsprong Aziatische karpers die niet in het Nederlandse ecosysteem thuis horen. Daardoor bestaat de kans dat de milieudiensten hun aantallen later niet meer onder controle kunnen houden. Hierdoor wordt de exotische soort een invasieve soort.
De achtduizend goudvissen in Michigan lijken daar het sprekende voorbeeld van. Bij een eerste poging kon de milieudienst er slechts de helft uit halen. Goed voor meer dan tweehonderd kilo.
Goudvis bedreigt inheemse vissen
Hoe de dieren er precies terecht kwamen weet niemand. Maar hun grote aantal is een sterke aanwijzing dat in het verleden een aantal vissen in het riviertje werden uitgezet en de dieren zich er op grote schaal voortplantten.
Met een oranje kleur lijken goudvissen een gemakkelijke prooi voor roofdieren. Maar als die roofdieren er niet zijn, of de goudvissen een grijze kleur zouden krijgen, is het al veel moeilijker voor onaangepaste ecosystemen om de dieren uit te schakelen.
Tegelijkertijd kunnen goudvissen inheemse vis- en plantensoorten wegconcurreren in de strijd om voedsel of door exotische ziektes over te dragen. In het getroffen plaatsje in Michigan werden ook slechts twee inheemse vissen gevonden. Dat doet vermoeden dat de rest van hun soortgenoten echt door de goudvissen verdrongen zijn.
Zelfs chemische behandeling niet altijd succesvol
In Michigan worden vaker gevallen van illegale vissoorten in de natuur gerapporteerd. Maar ook andere plaatsen in de wereld kunnen getroffen worden. Een Canadees dorpje had vorige week nog geprobeerd om tienduidzend goudvissen met een chemische behandeling te verwijderen. Onsuccesvol, zo bleek.
Ook Nederland heeft last van een aantal invasieve dieren en planten. Onlangs besloot Amersfoort om de aanval in te zetten op de Japanse duizendknoop, een agressieve woekerplant.
Ook de Kennis van Nu maakte kortgeleden een tv-uitzending over de bedreiging van invasieve soorten in Nederland.
Dit artikel werd verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR)
Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Dinsdag en vrijdag rond 10.50 uur in de Ochtend