Wetenschap & Techniek

Met deze 5 tips leer je nóg sneller typen

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Met deze 5 tips leer je nóg sneller typen

[NTR] Terwijl de één met twee vingers zit te ploeteren, roffelt de ander meer dan honderd woorden per minuut het toetsenbord in. Maar wat bepaalt nou hoe snel je kunt typen?

Om dat te onderzoeken analyseerden Britse en Finse wetenschappers de typetechnieken van 168.000 mensen uit meer dan 200 landen. In een simpele online test vroegen ze de deelnemers 15 zinnen in te typen.

De scores bleken ver uit elkaar te liggen: gemiddeld tikten de proefpersonen 52 woorden per minuut, terwijl de snelste typers er maar liefst 120 wisten in te voeren. Ongeveer 70% van de deelnemers had ooit een typecursus gevolgd.

Met minder vingers kun je net zo snel zijn

Eén van de conclusies uit het onderzoek is dat het gebruik van tien vingers niet nodig is om snel te kunnen typen. Mensen die minder vingers gebruiken, zijn vaak net zo snel en gebruiken vergelijkbare technieken.

Onze kennis over hoe mensen typen is vooral gebaseerd op onderzoek uit het tijdperk van de typemachine, leggen de onderzoekers uit. Maar de moderne toetsenborden slaan veel lichter aan dan de typemachines van vroeger. Dat zou kunnen verklaren waarom mensen die zichzelf typetechnieken hebben aangeleerd tegenwoordig net zo snel kunnen zijn als mensen die het tienvingersysteem gebruiken.

Vijf tips om sneller te typen

De onderzoekers keken naar welke factoren de typesnelheid bepalen. Op basis daarvan geven ze deze vijf tips aan mensen die hun techniek willen verbeteren:

  • Probeer typefouten zo veel mogelijk te vermijden, want het herstellen daarvan kost je veel tijd.

  • Kijk naar het beeldscherm, niet naar je vingers. Door je ogen op het scherm te richten kun je eventuele foutjes sneller zien én train je jezelf om veelgebruikte lettercombinaties te automatiseren.

  • Gebruik verschillende vingers voor opeenvolgende lettertoetsen, in plaats van één vinger van de ene toets naar de andere te verplaatsen. Zo kun je terwijl je de ene letter intypt alvast de volgende toets indrukken. Deze techniek wordt ook wel rollover genoemd.

  • Doe af en toe een online typetest om te zien waar je sterke en zwakke punten liggen. Let er wel op dat het een test is waarbij je steeds nieuwe zinnen moet typen, anders zijn de uitkomsten niet betrouwbaar.

  • Blijf bewust oefenen met wat je geleerd hebt, zodat je niet terugvalt in je oude gewoonten.


Ben je benieuwd hoe snel je zelf kunt typen? Via deze link kun je zelf meedoen aan het onderzoek en krijg je meteen je resultaten te zien.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus

Ster advertentie
Ster advertentie