Voor het eerst komt er een lading maangruis van de achterkant van de maan naar de aarde
- Nieuws
- Voor het eerst komt er een lading maangruis van de achterkant van de maan naar de aarde
Morgen landt ergens in de woestijn van Binnen-Mongolië een ruimtecapsule met daarin een lading maangruis. Dat is bijzonder omdat dit maangruis afkomstig is van de achterkant van de maan. Dat is voor het eerst. Dankzij de Chinese missie Chang'e 6. Marc Klein Wolt, astronoom en directeur van het Radboud Radio Lab, vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal.
Maangruis van de maan landt morgen in de woestijn van Mongolië
Video niet beschikbaar
"Hoe laat Chang'e 6 precies landt is nog niet bekend, China houdt dat voor zich, maar op zich kunnen we wel redelijk vaststellen wanneer die ongeveer terugkomt", aldus Klein Wolt.
Diepe krater
Maangruis is eigenlijk gesteente dat afkomstig is van de maan. Het gesteente dat de capsule naar de aarde brengt kan helpen bij het beantwoorden van een belangrijke vraag. Hoe is de maan ontstaan? Volgens de meest gangbare theorie is de maan het product van een grote botsing tussen de aarde en een andere planeet. Uit de enorme puinwolk die werd veroorzaakt door die botsing, zou de maan zijn gevormd. Maangruis van de voorkant van de maan is vaker meegenomen, maar de achterkant van de maan is tot nu toe vrij onbekend. "De maan is aan de achterkant wat anders dan de voorkant, dus dit kan ook beantwoorden waarom dat zo is", zegt Klein Wolt. En dus kan deze lading nieuwe vragen beantwoorden. Bijvoorbeeld of er ook water kan zijn, zodat mensen er misschien langer kunnen verblijven.
Ook is de Chang'e 6 in een hele diepe krater neergekomen en dat maakt het gruis ook extra interessant. Hij is namelijk misschien wel zo diep geland dat met de boor en schep materiaal van onder de maankorst heeft opgepikt. Daaronder zit de zogeheten mantel en tot nu toe is er nog nooit materiaal van die binnenkant van de maan gevonden. Volgens Klein Wolt mogen ook onderzoekers uit andere landen meehelpen met het onderzoeken van het maangruis. Zelf gaat hij dit niet doen, maar hij is wel heel nieuwsgierig naar de uitkomsten. Zelf heeft hij meegeholpen aan de Change'4 missie en daar kreeg hij alle data, dus gaat hij ervan uit dat dit nu ook wel het geval is.
Mensen op de maan
De missie van China is belangrijk en staat voor meer, namelijk: de race naar de maan. Uiteindelijk wil China mensen naar de maan brengen, net als dat de VS dat weer wil doen. Maar China is morgen dus weer een stapje dichterbij. Klein Wolt durft zelfs voorzichtig zijn geld op China in te zetten. "De belangrijkste reden is dat dit voor China een kwestie van nationale trots is. Ze mogen niet falen. Gezichtsverlies wordt daar veel erger ervaren dan hier. Daarom geven ze ook allemaal 100 procent, en dat verklaart deels het succes van hun ruimtemissies tot nu toe." Maar dat is niet alles. "De tweede reden is dat het Chinese maanprogramma nationaal wordt geleid, en er een vast budget voor is. In de VS is het iedere vier jaar weer afwachten of er weer geld beschikbaar wordt gesteld door het Congres en ook hoeveel. Ook is China flexibel, ook al gaat er iets mis, China heeft altijd een plan B", aldus Klein Wolt.
R1JN - Change'6
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.