Wetenschap & Techniek
NTR

Vluchten voor een storm? Niet als media het gevaar relativeren

foto: pxherefoto: pxhere
  1. Nieuwschevron right
  2. Vluchten voor een storm? Niet als media het gevaar relativeren

Trump-stemmers sloegen in september 2017 duidelijk minder vaak op de vlucht voor orkaan Irma dan Clinton-stemmers. De reden? De conservatieve, Trumpgezinde media waren skeptischer over het gevaar van de orkaan, denken wetenschappers.

Irma was een orkaan in de categorie 5 en veroorzaakte enorme schade, niet alleen in de VS maar ook op Cuba. Voorafgaand aan de storm betwijfelden conservatieve commentatoren als Rush Limbaugh en Ann Coulter publiekelijk de ernst van de storm.

De onderzoekers analyseerden geanonimiseerde GPS-data van Amerikanen, waarvan wel bekend was voor wie ze hadden gestemd. Daaraan was te zien dat de Trumpstemmers 10 tot 11% minder vaak tot evacuatie overgingen voorafgaand aan de orkaan. De resultaten verschenen in Science Advances.

Het onderzoek is interessant omdat Republikeinen steeds vaker skeptisch zijn over zaken als klimaat, vaccinaties en COVID-19. Tegelijkertijd is onduidelijk hoe dat skepticisme precies het gedrag van mensen beïnvloedt. Dit onderzoek laat zien dat er een daadwerkelijk, meetbaar effect lijkt te zijn op het gedrag van stemmers.

What's in a name?

Er zou natuurlijk ook nog een andere oorzaak mee kunnen spelen. In 2014 bleek uit onderzoek dat orkanen met een vrouwennaam gemiddeld voor meer schade zorgen dan orkanen met een mannennaam. Dat komt omdat mensen orkanen met een vrouwennaam minder serieus nemen en daarom minder voorzorgsmaatregelen nemen, concludeerden wetenschappers. Je zou kunnen speculeren dat Trumpstemmers een orkaan met een vrouwennaam minder serieus nemen dan Democraten dat doen. Die hadden in 2016 immers graag een vrouw als president gezien.

Luister ook:

Hulpverlener Iris van Deinse op luchthaven Schiphol

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie