Zijn kwispelende honden echt zo blij?
- Nieuws
- Zijn kwispelende honden echt zo blij?
Iedereen die een hond heeft, kent het fenomeen: je hebt de sleutel nog niet in het slot gestoken, of je trouwe viervoeter staat al enthousiast bij de deur te wachten. Met zijn gekwispel laat hij zien hoe blij hij is dat je er weer bent. Toch?
Biologische Lariekoek: kwispelende honden zijn blij je te zien
Helaas, het ligt iets ingewikkelder. Kwispelen is niet altijd een teken van blijdschap, het is in de eerste plaats een geruststellend signaal. Door met zijn staart te zwiepen laat de hond aan mensen en sterkere dieren weten dat hij hun gezag niet betwist, en aan kleinere dieren dat hij ongevaarlijk is.
Maar honden kunnen ook gaan kwispelen als ze juist bang of onzeker zijn. In die zin is gekwispel dus eigenlijk vergelijkbaar met een glimlach van een mens, die afhankelijk van de context van alles en nog wat kan betekenen.
Kwispelen naar links of rechts
Als je goed kijkt, kun je wel iets meer te weten komen over de reden voor het gekwispel. Let bijvoorbeeld eens op aan welke kant van zijn lichaam een hond met zijn staart zwiept. Bij het zien van zijn baasje, of een kat, doet een hond dat vooral aan de rechterkant. Maar als hij oog in oog staat met onbekende andere hond, kwispelt hij vooral naar links.
Je hoort weleens dat kwispelende honden niet bijten, en meestal klopt dat ook wel. Toch is het beter om daar niet van uit te gaan. Honden zijn tenslotte net mensen: ze geven soms tegenstrijdige signalen af die niet altijd makkelijk te interpreteren zijn.
Dit artikel is gebaseerd op een hoofdstuk uit het boek Plassen over kwallenbeten van Steijn van Schie, Koen Moons en Maartje Kouwen. In Focus lezen ze om de beurt voor uit het boek.
Wist je trouwens dat de hond in de loop van de tijd steeds meer op de mens is gaan lijken? Lees meer op NPO Focus.
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap