120.000 jaar oude voetstappen Homo sapiens gevonden in Midden-Oosten
- Nieuws
- 120.000 jaar oude voetstappen Homo sapiens gevonden in Midden-Oosten
Wetenschappers hebben oeroude voetstappen van mensen gevonden in het Midden-Oosten. De voetstappen zijn zo'n 120.000 jaar oud en moeten nieuwe inzichten geven in de route die onze voorouders vanuit Afrika namen op weg naar Europa en Azië.
De voetstappen liggen in de Nefud-woestijn in het huidige Saoedi-Arabië, op een plek waar destijds een meer was. In totaal vonden de onderzoekers 376 voetstappen, waarvan 7 van mensen, 44 van olifanten en 107 van kamelen. Waarschijnlijk gebruikten mens en dier het meer om te eten en drinken in het verder droge gebied.
Pootafdrukken van olifanten (links) en kamelen (rechts).
De grondlaag onmiddellijk onder de voetstappen is zo'n 121.000 jaar oud, de laag erboven zo'n 112.000 jaar oud. De voetstappen zijn dus in de periode daartussen gezet. De onderzoekers hopen dat hun ontdekking nieuwe inzichten gaat geven in de routes die de moderne mens heeft gebruikt om Afrika de verlaten.
Out of Africa, meerdere keren
Tot voor kort dacht men dat de moderne mens Afrika zo'n 60.000 jaar geleden heeft verlaten. De afgelopen jaren is steeds duidelijker geworden dat de mens Afrika in meerdere fasen heeft verlaten, waarvan sommige al veel langer zijn geleden. De oudste fossielen van Homo sapiens zijn gevonden in Griekenland, en zijn zo'n 210.000 jaar oud. In het Midden-Oosten zijn menselijke resten van zo'n 180.000 jaar oud gevonden.
Er zijn twee redenen om aan te nemen dat de voetstappen afkomstig zijn van voeten van Homo sapiens. In de eerste plaats past de vorm goed bij de anatomie van de moderne mens. Daarnaast leefde een andere gegadigde, de Neanderthaler, in die periode niet in dit gebied.
Luister ook:
Homo Sapiens 100.000 jaar ouder, 11.12
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap