Wetenschap & Techniek
NTR

'Doxing moet worden aangepakt bij de bron'

foto: pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Doxing moet worden aangepakt bij de bron'

'Locatie onder observatie.' Deze dreigende sticker trof historicus Nadia Bouras aan op de deur van haar huis. Een intimiderende actie van het anti-linkse platform Vizier op Links. In de Atlas-podcast gaat het deze keer over doxing; een handeling waarbij identificerende informatie over iemand online wordt onthuld. "Je moet het probleem bij de bron aanpakken."

#5 - Het Doxing Dilemma (S04) - Focus

Doxing is een afkorting van het Engelse ‘dropping doxs’, waarbij ‘dox’ staat voor ‘documenten‘. Oftewel: het delen van iemands persoonlijke informatie op het internet. Denk aan je adres of telefoonnummer.

De gevolgen laten zich raden. Kwaadwillenden kunnen zo’n adres gebruiken om iemand lastig te vallen, bijvoorbeeld nadat activist Willem Engel het adres van minister Sigrid Kaag online bekendmaakte. En het overkwam dus ook historicus Nadia Bouras met de sticker op haar deur.

Te veel informatie verzamelen en delen

Een nieuw wet zal binnenkort straffen tot een jaar en een boete van 9.000 euro mogelijk maken voor doxing. Maar het zoeken en verspreiden van informatie blijft vooralsnog gewoon toegestaan. Daarom waarschuwt Ot van Daalen, oud-directeur van Bits of Freedom, dat de nadruk niet alleen moet komen te liggen op de mensen die informatie gebruiken om mensen lastig te vallen. "Dan zou je denk ik onterechte de aandacht afleiden van een ander probleem, wat ook serieus is: dat bedrijven heel veel informatie over jou verzamelen zonder dat dat echt nodig is, en dat vervolgens voor meer mensen toegankelijk maken dan nodig is."

Die informatie is vaak heel makkelijk te vinden – in het register van de Kamer van Koophandel bijvoorbeeld. Daar komt waarschijnlijk ook het adres van Nadia Bouras vandaan. "Daarom moet je kritisch blijven op de hele informatieketen", aldus Van Daalen. "Van collectie, opslag, toegang, en het gebruik. Doxing is daarvan een belangrijk onderdeel, maar ook de delen die daaraan voorafgaan moet je heel kritisch bekijken."

Aanpakken bij de bron

"Je moet het probleem bij de bron aanpakken", aldus Anna Berlee, hoogleraar Gegevensbescherming en Privacyrecht aan de Open Universiteit. "In het Kadaster kun je op naam zoeken, en als iemand huiseigenaar is vinden waar ze wonen. Als je het moeilijker maakt om zulke informatie te vergaren, dan wordt het ook moeilijker om te komen tot strafbare doxing."

Er liggen plannen om bijvoorbeeld de openbaarmaking van de adressen van eenmanszaken achterwege te laten, maar vooralsnog zijn die adressen gewoon nog te vinden. Het devies lijkt daarom voorlopig om als burger aan 'internethygiëne' te doen: Probeer zo min mogelijk persoonlijke informatie achter te laten op het internet, en vraag zoekmachines om de links naar die persoonlijke informatie weg te halen.

De podcast van Atlas belicht steeds in acht afleveringen een onderwerp van verschillende kanten. Deze aflevering maakt deel uit van de serie 'Kun je nog geheimen hebben?' Beluister alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie