Kunstmatige intelligentie is nog lang niet creatief
- Nieuws
- Kunstmatige intelligentie is nog lang niet creatief
Computers kunnen indrukwekkende dingen, maar creatief zijn ze nog niet. En dat zullen ze voorlopig ook niet worden, zegt Stefan Buijsman, schrijver van het boek 'A.I. - Alsmaar Intelligenter'.
Wonderlijke klanken
Bovenstaand fragment klinkt nog behoorlijk overtuigend, maar dat verandert als je de computer niet alleen laat componeren, maar ook alle instrumenten laat bespelen. Dan krijg je wonderlijke klanken die door geen mens voortgebracht zouden worden.
Het zijn twee voorbeelden die wonderkind Stefan Buijsman - op zijn achttiende afgestudeerd in de filosofie, niet veel later dokter in de filosofie van de wiskunde - geeft bij Focus Radio. Hij schreef het boek 'A.I. - Alsmaar Intelligenter: Een kijkje achter de beeldschermen' over de geschiedenis en werking van kunstmatige intelligentie.
Bouwe Lezen in het Donker
De voorbeelden maken duidelijk dat de computer nog een lange weg te gaan heeft. "Het is voornamelijk imitatie. De stukken zijn wel nieuw, maar heel erg gebaseerd op voorbeelden die de computer heeft gezien. Het zal nooit leiden tot een nieuwe componist, of een nieuwe popsensatie. Het is altijd een herhaling van wat mensen al gedaan hebben."
Geen gedachtenproces of intentie
Wat mist er dan precies? "Er zit geen gedachtenproces achter. De computer redeneert niet zelf over waarom hij bepaalde keuzes maakt, bijvoorbeeld 'Ik wil deze gevoelens uitdrukken', of 'Ik kwam dit tegen en daar wil ik iets interessants mee doen.'"
Wat computers nu nog heel erg missen, is dat ze een intentie hebben, iets willen uitdrukken
Kan een computer dan überhaupt wel creatief worden, of is dat principieel onmogelijk? "Wat computers nu nog heel erg missen, is dat ze een intentie hebben, iets willen uitdrukken." Het probleem is dat wij nog maar heel erg weinig van onze eigen intenties begrijpen en die dus ook niet in een computer kunnen programmeren.
"Dat is echt een groot probleem. Dan zou je een algemene intelligentie moeten hebben, die zelf kan redeneren en dingen kan kiezen op zelfbewuste wijze. En niemand heeft ook maar enig idee hoe je dat zou moeten doen."
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap