Hoe duurzaam zijn vleesvervangers eigenlijk?
- Nieuws
- Hoe duurzaam zijn vleesvervangers eigenlijk?
Als het gaat om het tegengaan van dierenleed, kun je natuurlijk beter een vegaburger eten dan een lapje vlees. Maar zijn vleesvervangers ook beter voor het milieu, als we kijken naar de uitstoot van broeikasgassen die nodig is om ze te produceren?
Vleesvervangers
Op het gebied van milieubelasting staat rundvlees nog altijd met stip op één – daar is geen twijfel over mogelijk. Koeien hebben niet alleen heel veel voer nodig, ze stoten ook nog eens grote hoeveelheden methaan uit via hun scheten, boeren en mest.
Maar ook sommige vleesvervangers staan hoog in de lijst, en zijn bijna net zo slecht voor het milieu als kip. Tussen vegaburgers blijken grote verschillen te zitten in hoe duurzaam ze zijn, afhankelijk van wat er precies in zit en hoe ze gemaakt zijn. Vooral producten op basis van kaas scoren erg slecht.
Geen spek maar bonen
De Kennis van Nu volgde woensdagavond de weg van plant naar bonenburger. Die aflevering kun je nu terugkijken op NPO Start.
Hoe gezond zijn vleesvervangers precies? NPO Focus zocht het uit en schreef er een uitgebreid artikel over.
'Weinig duurzaam proces'
Aan het moment dat die vegaburger op je bord ligt, gaat een lang en vaak weinig duurzaam proces vooraf. Om de eiwitten uit de sojaboon te krijgen, zijn namelijk veel stappen nodig. Soms komen de bonen van ver, zijn er giftige stoffen nodig om ze te verwerken en kost het veel energie om ze te drogen. Wat ook meespeelt, is dat de vleesvervanger een relatief nieuw product is. Daardoor is de industrie nog niet goed op ingesteld op het winnen van eiwitten uit sojabonen.
Het kan wel beter en efficiënter, weten we uit onderzoek. Zo kunnen we sojabonen op een duurzamere manier verwerken en kunnen we ze in Nederland verbouwen, zodat er minder transport nodig is. Zo kunnen vleesvervangers geleidelijk aan steeds duurzamer worden.
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap