Waarom tsjilpende vogels zich vaker te pletter vliegen
- Nieuws
- Waarom tsjilpende vogels zich vaker te pletter vliegen
Trekvogels die 's nachts vaker tsjilpen hebben 's nachts een veel grotere kans om tegen gebouwen te pletter te slaan. Hoe kan dat?
Video niet beschikbaar
Het een bizarre ontdekking, maar de onderzoekers gingen niet over één nacht ijs. Ze baseerden zich op data van meer dan 70.000 vogelbotsingen in de Amerikaanse steden Chicago en Cleveland, schrijven ze in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.
Bioloog Sjouke Kingma van de Universiteit Wageningen heeft wel een verklaring voor dit fenomeen: "Wat veel mensen wel weten, is dat vogels vaak in groepen trekken. Maar wat misschien minder bekend is, is dat veel vogels, vooral zangvogels, voornamelijk ’s nachts migreren. En zij roepen elkaar om met elkaar in contact te blijven. Maar wat er gebeurt, is dat vogels door het licht van de stad worden aangetrokken."
Kettingreactie
En dan krijg je een soort kettingreactie: "Als er eentje naar het licht vliegt en die begint te roepen, dan roept hij ook al die anderen erbij. Daardoor escaleert het dus." Het tsjilpen als communicatiemiddel keert zich in dit geval dus tegen de vogels.
Vogels die niet tsjilpen om met elkaar te communiceren, hebben hier dus minder last van. Maar het zou ook kunnen dat deze vogels niet in groepen migreren, en elkaar daarom überhaupt niet kunnen meelokken naar de stad.
Dit is Amerikaans onderzoek, kun je dat zomaar naar Nederland vertalen? "Dat denk ik wel", aldus Kingma. "De lichtvervuiling in Amerikaanse steden is natuurlijk nog een stuk groter, maar wij kennen hier ook trekvogels, en de verstedelijking schrijdt hier ook voort."
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap