Wetenschap & Techniek
NTR

Heeft blockchain de toekomst?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Heeft blockchain de toekomst?

Wat is blockchain precies en wat kunnen we ermee? Heeft het de toekomst of is het slechts een technologische hype? Financieel econoom Dion Bongaerts van de Erasmus Universiteit Rotterdam vertelt bij Focus dat de blockchain legio toepassingen heeft, en niet alleen voor cryptomunten.

Focus met financieel econoom Dion Bongaerts

De bekendste toepassing van de blockchain is zonder meer de bitcoin, de cryptomunt die afgelopen maanden tot nieuwe hoogten steeg alvorens weer een flink deel van zijn waarde te verliezen. Maar er zijn veel meer toepassingen denkbaar, waarbij je informatie veilig en toch toegankelijk opslaat met behulp van de blockchain. Dat vertelt financieel econoom Dion Bongaerts bij Focus.

Blockchain is een manier om data bij te houden. Elk blok in de keten bevat informatie, vaak over een aantal financiële transacties. De keten van blokken kan niet veranderd worden. Althans, het kan wel, maar omdat er vele kopieën circuleren van elke blockchain, kun je het meteen zien als er met een van de blockchains is gesjoemeld. Daardoor kun je op een betrouwbare manier informatie opslaan in blockchains, zonder dat je daarvoor een centrale instantie nodig hebt, zoals een bank of een overheid.

In Estland houdt men bijvoorbeeld elektronische patiëntendossiers bij op de blockchain, en er worden blockchains gebruikt om informatie van digitale kunst op te slaan. Maar er zijn er veel meer. “Een toepassing die ik heel mooi vind, is de toepassing waarbij je het eigendom van de ladingen in de scheepvaart bijhoudt”, aldus Bongaerts. “Met de blockchain kun je precies bijhouden wie op welk moment van de reis eigenaar is van een lading.”

“Traditioneel wordt dat gedaan met een papieren document,” gaat hij door, “maar daar gaat nogal eens wat mis mee. Koffievlekken, of vervalste handtekeningen bijvoorbeeld. En het afgelopen jaar mochten mensen elkaar soms niet ontmoeten om het document over te dragen. Al die problemen kun je heel mooi ondervangen door al die informatie op te slaan op een blockchain.” Een ander voordeel kan zijn dat processen hierdoor efficiënter verlopen, zodat je als bedrijf kosten kun besparen.

Voordelen genoeg dus. Maar is er geen risico dat dat hele netwerk van verbonden blockchains op een dag in elkaar stort? “Nou, wat je wel eens ziet, is dat, vooral bij kleine cryptomunten, één partij meer dan 50% van dat netwerk in handen krijgt. En dan kun je gaan frauderen. Zo gauw als mensen zich dat realiseren, zie je zo’n munt ook enorm in waarde dalen. Maar voor de grotere cryptomunten is het heel erg moeilijk om die 51% daadwerkelijk in handen te krijgen”.

Ster advertentie
Ster advertentie