Nieuwe wet voor cv-ketels gaat in: zo weet je of je straks de goede installateur hebt
- Nieuws
- Nieuwe wet voor cv-ketels gaat in: zo weet je of je straks de goede installateur hebt
Vanaf 1 april gaat de gasketelwet in, wat inhoudt dat alleen nog gecertificeerde installatiebedrijven en monteurs werkzaamheden uitvoeren aan gasverbrandingstoestellen, zoals cv-ketels. Dat gaat elk huishouden wel een paar tientjes extra per jaar kosten. Maar dat is wel allemaal voor de goede zaak, zegt voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland in EenVandaag.
Sleutelen aan je eigen cv-ketel? Vanaf morgen mag het niet meer
Veiligheid
De nieuwe wet heeft namelijk te maken met het verbeteren van de veiligheid in huizen. In 2015 is er een onderzoek gepresenteerd over koolmonoxide, vertelt Terpstra. "Daaruit bleek dat er ieder jaar zo'n vijf tot tien dodelijke slachtoffers vallen en honderden mensen gewond raken als gevolg van te hoge concentraties koolmonoxide bij cv-ketels, geisers en gashaarden.. Elke is er natuurlijk eentje te veel. Toen is er een politieke discussie op gang gekomen, en op basis daarvan heeft de Tweede Kamer aan het kabinet gevraagd om een aanpassing door te voeren."
Die aanpassing houdt in dat er meer wet- en regelgeving zou komen rondom cv-ketels. Dat het acht jaar duurde, heeft te maken met de langdurige wetgevingstrajecten, zegt Terpstra. "Dat heeft altijd een lange adem. De wet is al vijf keer uitgesteld, en nu is het eindelijk zover. De politiek wilde wel, maar door omstandigheden is het niet gebeurd."
Controle
Toch weet niet iedereen van deze wet af, en dat is wel belangrijk volgens de voorzitter van Techniek Nederland. "Dit gaat 8 miljoen huishoudens raken, alle consumenten zijn nu wettelijk verplicht om een gecertificeerde cv-installateur in te schakelen. Doen ze zit niet dan plegen ze een economisch delict en riskeren ze een boete."
Dus voor wie het nog niet helemaal helder heeft: bij plaatsing van een nieuwe cv-ketel of onderhoud geldt de wettelijke verplichting om een gecertificeerde installateur in te schakelen, herkenbaar aan het logo CO-vrij. "Daar kun je ze naar vragen", zegt Terpstra, "maar je kunt het ook controleren via CO-wijzer.nl."
Extra kosten
En dat gaat ook wat extra geld kosten, zo'n 30 euro per jaar. Hoe dat komt, kan Terpstra wel uitleggen. "In totaal heeft de branche al zo'n 35 miljoen euro geïnvesteerd bij de voorbereiding van de certificering."
Maar het is niet zo dat de kassen van installateurs nu gaan rinkelen, voegt hij toe. "De extra eisen die aan het bedrijf worden gesteld, brengen kosten met zich mee. Deze kosten mag de installateur doorberekenen aan zijn klanten. Het tarief dat de installateur berekent, kan hierdoor hoger zijn dan in voorgaande jaren. De verhoging van de onderhoudskosten varieert per bedrijf; bedrijven stellen zelf hun tarieven vast."
EenVandaag
Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.