Regenwormen helpen toekomstige moestuintjes groeien op Mars
- Nieuws
- Regenwormen helpen toekomstige moestuintjes groeien op Mars
Wetenschappers hebben een tip voor astronauten: neem regenwormen mee naar Mars. Als de ruimtereizigers de regenwormen daar samen met mest in hun moestuintje doen, groeit groente namelijk hartstikke goed. Zelfs beter dan op aarde, blijkt uit nieuw Wagenings onderzoek.
Voor het onderzoek kochten de wetenschappers nagebootste Marsbodem van NASA, afkomstig van een vulkaan op Hawaï. Daar voegden ze regenwormen en varkensmest aan toe. Wormen zijn belangrijk voor een gezond bodemleven omdat ze dode plantenresten opeten. Ook zorgen de gangen die ze graven voor goede beluchting en bewatering. De varkensmest moest menselijke poep en plas voorstellen. Op Mars is natuurlijk geen wc, dus poep en plas van de astronauten moet de Marsbodem in, en dat is goed voor de grond.
Gouden combinatie
Regenwormen en varkensmest bleek een gouden combinatie. De gekweekte rucola deed het op de Marsbodem zelfs beter dan op aardse zandbodem met toegevoegde wormen en mest. De onderzoekers hebben dat verschil nog niet gemeten, maar dat is ook zonder metingen overduidelijk te zien. De mest had het belangrijkste aandeel in de groei, zoals hieronder te zien op de foto.
Boven de nagebootste Marsbodem, onder het aardse zand. Van links naar rechts: toevoeging wormen en mest, alleen mest, alleen wormen en geen toevoeging.
Verse groente op Mars en de maan
Om mensen die in de toekomst (tijdelijk) op Mars en de maan wonen te kunnen voeden met verse groenten, doen wetenschappers in Wageningen al sinds 2013 onderzoek. Ze hebben inmiddels meer dan tien verschillende soorten groenten gekweekt op nagebootste Mars- en maanbodem, zoals aardappels, bonen en wortels. Er zitten veel zware metalen in beide bodems, maar de groente bleek veilig om te eten. De onderzoekers hebben zelf al geproefd.
Kassen onder de grond
Of de groenten straks ook echt op Mars kunnen groeien, is nog niet zeker. Daar spelen nog veel andere factoren een rol, zoals kosmische straling en giftige stoffen. De moestuintjes zien er daar anders uit dan in Nederland, waarschijnlijk in kassen onder de grond om zoveel mogelijk straling en giftige stoffen buiten te houden.
Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR).
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co