Wetenschap & Techniek
EO

Kritiek op scherper toelatingsbeleid kankermedicijnen: 'Dokters gaan niet over geldbesparingen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kritiek op scherper toelatingsbeleid kankermedicijnen: 'Dokters gaan niet over geldbesparingen'

Nederlandse oncologen gaan strenger kijken of ze nieuwe levensverlengende kankermedicijnen nog wel voorschrijven bij kankerpatiënten. Als nieuwe medicijnen het leven gemiddeld maar een paar maanden rekken, dan zouden patiënten die niet meer moeten krijgen. "Dat is om financiële redenen gekozen, maar dokters gaan helemaal niet over zorgkosten", zegt Tweede Kamerlid Liane den Haan in Dit is de Dag.

Video niet beschikbaar

Bij de aangescherpte regelingen wordt in sommige gevallen de minimale verwachte levensduur verhoogd, van drie naar vier maanden. "Ik denk dat het heel goed is dat iedereen nadenkt over het beheersen van de zorgkosten," vindt Den Haan, "maar hierdoor wordt de toegankelijkheid van dit soort medicijnen voor kankerpatiënten veel minder. Als je een gezin hebt en als zieke ouder je kinderen nog eindexamen wil zien doen, kan een paar maanden al heel veel verschil maken."

Volgens Den Haan moet de patiënt zelf kunnen beslissen of ze een bepaald medicijn willen gebruiken. "Ik vind niet dat een dokter dit zou moeten bepalen zonder dat er goed overleg is geweest met patiëntenverenigingen. Het is aan de patiënt of die bereid is om voor die 30 procent verbeteringskans te gaan. Dokters gaan niet over bezuiniging en het beheersen van de zorgkosten."

Kaf en koren

Volgens oncoloog Hans Westgeest, verbonden aan het Bredase Amphia Ziekenhuis, heeft de verscherping van de regels niet te maken met de kosten, maar met de kwaliteit van de medicijnen. "Als je kijkt wat voor een patiënt echt belangrijk is, is dat lánger of béter leven. Maar het kost veel tijd voor je dat kunt vaststellen. Medicijnen moeten wel snel beschikbaar zijn, dus dan kijken ze bij de controle vooral naar de verwachte werking. De EMA heeft de afgelopen jaren een hoop medicijnen goedgekeurd waarvan wij twijfelen of ze wel zo effectief zijn."

Volgens Westgeest is deze aanpassing daarom bedoeld om kwaliteit van medicijnen te verhogen. "Het gaat ons niet om het geld. Met deze aanpassing willen we het kaf van het koren scheiden in al die medicijnen die op de markt komen. En ik maak me zorgen als verzekeraars en politici zich gaan bemoeien met wat wij als dokters doen."

Maar daar is geen sprake van, volgens Den Haan. "We bemoeien ons niet met het inhoudelijke werk van dokters. We gaan wel over welke medicijnen worden toegelaten tot de markt, en of ze voorgeschreven kunnen worden. Elke patiënt heeft recht op goede toegankelijkheid van de zorg."

Dit is de Dag

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO). Een opiniërend journalistiek radioprogramma met @TijsvandenBrink, @MargjeFikse of @HansvanderSteeg. Maandag tot vrijdag om 18.30 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie