Organen uit de printer laten nog even op zich wachten
- Nieuws
- Organen uit de printer laten nog even op zich wachten
Het is inmiddels een bekende term: organen uit de 3D-printer. Je zou haast denken dat ze er al bijna zijn, maar zo ver is het nog (lang) niet. Er wordt wel hard aan gewerkt, met fascinerende resultaten.
Organen 3D-printen
Dan Jing Wu, biomedisch ingenieur, hoeft niet lang na te denken over de vraag wat ze het mooiste van haar vakgebied vindt: “Het ontwikkelen van zacht weefsel, dus het maken van een orgaan. Dat zou supergaaf zijn. Dan heb je geen donororgaan meer nodig.” Haar droom is om ooit een kloppend hart uit te kunnen printen.
Zover zijn we nog lang niet, Wu zou al blij zijn als het de komende jaren lukt om een heel klein stukje van een orgaan te bouwen. Een hartklep bijvoorbeeld, of een stukje van een bloedvat.
De bouwstenen van een orgaan
In het gesprek met Focus kun je horen dat ze daar op een behoorlijk fundamenteel niveau mee bezig is. Zo maakt ze bijvoorbeeld een poeder door moleculen aaneen te rijgen tot een zogenoemd polymeer. Los je die op in een vloeistof, dan krijg je een gel die krimpt of uitzet op basis van temperatuur.
Zo’n gel zou een rol kunnen spelen bij het ontwikkelen van wat Wu beweegbaar materiaal noemt: een hart dat klopt of spieren die kunnen samentrekken. Maar vooralsnog is het een proces van vallen en opstaan: het kan zomaar gebeuren dat Wu na een aantal weken puzzelen en uitproberen tot de conclusie moet komen dat ze op een doodlopend spoor zit.
Toekomstmuziek
Het vervangen van een slecht functionerende lever door een lever uit het lab lijkt dus vooralsnog toekomstmuziek. Maar de belofte blijft onverminderd groot. Het opkweken van (delen van) organen met lichaamseigen cellen zou de kans op afstoting een stuk kleiner maken. De toepassing van zulk weefsel kan helpen bij het regenereren van beschadigd weefsel.
Lees ook de blog van Dan Jing Wu op Faces op Science,
Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap