Kan een bacterietest risico op vroegtijdige bevalling in kaart brengen?
- Nieuws
- Kan een bacterietest risico op vroegtijdige bevalling in kaart brengen?
Een vroeggeboorte blijkt vaak samen te hangen met een grotere diversiteit van bacteriën in de vagina van de moeder, blijkt uit een nieuwe studie. Met die kennis zou de risicogroep misschien al in een vroeg stadium in kaart kunnen worden gebracht.
De grotere diversiteit aan bacteriën blijkt vooral in de eerste drie maanden van de zwangerschap aanwezig te zijn. Van een aantal van die bacteriesoorten, zoals de Lactobacillus, was al bekend dat ze samenhingen met vroeggeboorte. Maar in dit nieuwe onderzoek is aan die lijst nog een aantal nieuwe soorten toegevoegd, zoals Olsenella en Clostridium sensu stricto.
Baby’s die korter dan 37 weken in de buik zitten hebben vaker te maken met medische problemen dan kinderen die langer in de buik zitten. Het is bekend dat leeftijd, stressniveau en de BMI van de moeder tot de risicofactoren behoren, maar over de precieze oorzaken tasten onderzoekers nog in het duister. Nieuwe manieren om het risico in te schatten zijn dan ook hard nodig, benadrukt hoofonderzoeker Marina Sirota.
Bevalling eerder inleiden kan levens redden
Dit soort studies maakt vaak gebruik van relatief weinig proefpersonen. Sirota en haar collega’s hebben dat probleem ondervangen door de data van al die studies samen te voegen – een zogenoemde metastudie, gepubliceerd in Frontiers of Microbiology. Sirota hoopt dat de nieuwe inzichten in de vaginale bacteriesamenstelling van zwangere vrouwen gaat leiden tot nieuwe manieren om vroeggeboorten te voorkomen of uit te stellen.
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap