Waarom het screenen van alle wetenschappers van buiten de EU onwenselijk is
- Nieuws
- Waarom het screenen van alle wetenschappers van buiten de EU onwenselijk is
Minister Dijkgraaf wil wetenschappers van buiten de EU gaan screenen om diefstal van kennis te voorkomen. Onwenselijk, vindt de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen. In de podcast Kennis & Co legt KNAW-president Marileen Dogterom uit waarom: "Kennisdeling is van groot belang voor onze maatschappij".
#23 - Schiet minister Dijkgraaf door met zijn wet om onze kennis te beschermen? - Kennis & Co
De Wet screening kennisveiligheid is bedoeld om te voorkomen dat gevoelige kennis wordt ontvreemd, of dat andere landen de academische vrijheid onder druk zetten. Daarom moet het mogelijk zijn om alle wetenschappers van buiten de EU te screenen, zodat hun mogelijke gevaar voor de kennisveiligheid van ons land helder wordt.
Onwenselijk en onuitvoerbaar, vindt KNAW-president Marileen Dogterom. "Het gaat om een lange lijst van belangrijke vakgebieden", vertelt ze, "Bij veel universiteiten zou je dan meer dan de helft van de mensen moeten screenen. Is dat proportioneel, of überhaupt uitvoerbaar?"
Discriminatie
Het besluit om alle 'derdelanders' - mensen van buiten de EU - mee te nemen in de screenen, lijkt mede ingegeven om discriminatie te voorkomen. "Het moet landenneutraal blijven, en we begrijpen allemaal waarom, maar daarmee wordt het ook weer vrij onuitvoerbaar."
Bovendien blijft discriminatie in de ogen van Dogterom mogelijk: "Ik heb zelf een vakgroep van mensen uit de hele wereld. Daar is straks een tweedeling tussen mensen die wel verdacht zijn en mensen die niet verdacht zijn. Zo kunnen mensen dat in ieder geval voelen, dus dat gevaar van discriminatie blijf je houden."
Veranderende wereldorde
Tegelijkertijd leven we in een tijd waarin de wereldorde verandert en landen steeds vaker voor zichzelf kiezen. Is het ideaal van vrije kennisuitwisseling nog wel te behouden? "Je zult wel moeten", zegt Dogterom, "Het is niet alleen maar een ideaal, we hebben die samenwerking ook nodig voor onze veiligheid. Dus het is voor onze maatschappij heel belangrijk".
De podcast Kennis & Co verschijnt elke vrijdag aan het eind van de middag online.
Vriend of Vijand?
Inlichtingendiensten waarschuwen voor kennisspionage op universiteiten. Want het is niet de bedoeling dat hoogtechnologische kennis van Nederlandse bodem in verkeerde handen valt. Maar hoe bescherm je kennis op een plek die juist bedoeld is om kennis te delen?
Wetenschapsjournalist Saar Slegers maakte eerder dit jaar de 5-delige podcastserie 'Vriend of Vijand', over de dilemma's achter het Nederlandse kennisveiligheidsbeleid. Beluister de serie op NPORadio1.