Wat moeten we doen met exotische woekeraars in Nederland?
- Nieuws
- Wat moeten we doen met exotische woekeraars in Nederland?
De mens heeft in de loop der eeuwen heel wat planten en dieren ons land binnengesleept. Soms is dat erg leuk, maar het kan ook minder plezant uitpakken.
Een mooi voorbeeld van een exoot is de springbalsemien. Oer-Hollands, zou je denken. Wie heeft als kind niet in zijn zaaddoosjes geknepen, zodat het hoesje opengaat en de zaadjes wegspringen? Maar nee hoor: deze plant komt van oorsprong uit de Himalaya. “In de 19e eeuw zijn er expedities geweest naar de Himalaya”, legt botanisch filosoof Norbert Peeters uit. “De botanische tuin van Calcutta heeft de plant toen naar Engeland gestuurd, en van daaruit heeft de plant zich verder verspreid.”
Luister hier naar het hele gesprek met Norbert Peeters in Focus Radio:
Exotische woekeraars
Niet elke exoot is zo leuk als de springbalsemien
Een nadeel van nieuwe soorten in Nederland is dat ze nog maar weinig vijanden in de natuur tegenkomen. Dat maakt dat ze flink kunnen woekeren. Sommige soorten kunnen ons daardoor flink in de weg gaan zitten. Het bekendste voorbeeld is misschien wel de muskusrat, die al een eeuw lang gaten in onze dijken graaft.
Een ander voorbeeld is de oester. De oorspronkelijke Nederlandse oester, de platte oester, heeft de strenge winter van 1963 niet overleefd. Vervolgens is de Japanse oester, met zijn typische ruwe buitenkant, geïntroduceerd in de Zeeuwse wateren.
In Zeeland is dat geen probleem, maar de Japanse oester heeft ook zijn weg naar de Waddenzee gevonden. Daar neemt hij de plek in de inheemse mossel, wat de reden is dat de oester in het noorden des lands een stuk minder populair is.
Een wereld vol woekerende exoten
Hoe erg is dit alles nu eigenlijk? Moeten alle exoten bestreden worden? Zouden we er ook ons voordeel mee kunnen doen? Focus dook in de wereld van woekerende exoten.
De tv-uitzending van Focus is op donderdag 19 april om 21.25 uur te zien op NPO 2. Lees alvast meer over dit onderwerp op NPO Focus.
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus