Sport
NOSNTR

Het mentale aspect van een slechte wedstrijd spelen: 'Het kan ook een startpunt zijn'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het mentale aspect van een slechte wedstrijd spelen: 'Het kan ook een startpunt zijn'

Gisteravond verloor het Nederlands elftal van Oostenrijk met 3-2. De wedstrijd verliep redelijk dramatisch, na afloop is er kritiek op Oranje, maar vooral op één speler in het bijzonder: middenvelder Joey Veerman. Hij werd na een half uur gewisseld en was daar zichtbaar emotioneel onder. Analisten vallen over hem heen en media uit binnen- en buitenland schrijven negatief over hem.

Video niet beschikbaar

Remco Visscher is sportpsycholoog en legt uit hoe Veerman en andere topsporters kunnen omgaan met verliezen en kritiek. Visscher begeleidde in het verleden onder anderen Wout Weghorst en Stefan de Vrij. Net als Veerman hebben zij ook tegenslagen gekend, zoals elk mens in zijn of haar leven meemaakt benoemt de sportpsycholoog.

Na de wedstrijd vertelde Koeman in een interview waarom hij Veerman gewisseld heeft. Een reactie vanuit emotie volgens Visscher: "Als je het hem nu zal vragen zal hij misschien anders reageren." Voor Veerman moet de wedstrijd en zijn vroege wissel een hard gelag zijn. "Zeker als je na een goed seizoen bij PSV geselecteerd wordt voor Oranje, dan wil je laten zien wat je kunt, en nu is hij zichzelf tegengekomen", vult Visscher aan.

Kans

De wissel van Veerman kan op verschillende manieren bekeken worden: "Het is een kans als je het positief wil en kan bekijken, omdat het ook weer een startpunt kan zijn." De steun van teamgenoten hierbij is van belang voor het teamproces, dat helpt om je te herpakken. Om het op een positieve manier te bekijken, gebruikt Remco Visscher de metafoor van een trampoline: "Als je daarin springt, dan zak je eerst heel diep weg, dan denk je bij jezelf 'Ik ben nu lager dan ooit', maar dat kan juist een opmars zijn voor een sprong hoger dan ooit." Deze knop omzetten is makkelijk gezegd dan gedaan, de oplossing zit namelijk in het onderbewuste.

In het brein

Het gedrag van Veerman is een typisch gevolg van stress in het brein. "Aangezien onze spieren, onze voeten, worden aangestuurd vanuit de hersenen, zie je dat er weerstand zit. De communicatie vanuit het brein naar de spieren toe is niet optimaal."

De oplossing hiervoor zit in diepere deel van het brein, daar komt 95% van gedrag vandaag. Visscher: "Als je de stress in het onderbewuste deel van het brein oplost, kan het in enkele minuten blijvend opgelost zijn." Hiermee verwijst de sportpsycholoog naar het zelf herstellend vermogen van het lichaam. Door fysieke oefeningen te doen die de linker- en rechterhersenhelft activeren, ontstaat er een vermogen om de stress rondom zo'n situatie op te lossen. "Een soort resetknop van het brein dus", zegt Remco Visscher.

Ster advertentie
Ster advertentie