Sport
NOS

De dag van Oranje: 'Nederland is zeker niet kansloos tegen dit gehavende Duitsland'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De dag van Oranje: 'Nederland is zeker niet kansloos tegen dit gehavende Duitsland'

Het Nederlands elftal vervolgt de Nations League maandagavond met een uitwedstrijd tegen Duitsland. Volgens commentator Jeroen Elshoff liggen er kansen tegen de gehavende Duitsers, ook bij afwezigheid van de geschorste aanvoerder Virgil van Dijk. Wat kunnen we verwachten? "Nederland is zeker niet kansloos."

Video niet beschikbaar

De belangrijkste vraag in aanloop naar het Nations League-treffen met Duitsland: wie vervangt de geschorste aanvoerder Virgil van Dijk? Het hoeft geen ingewikkelde kwestie te zijn, vertelt commentator Jeroen Elshoff. "Er blijft één echte linksbenige centrale verdediger over die op meerdere posities uit de voeten kan", verklaart hij. En dat is de 23-jarige Micky van de Ven, die tegen Hongarije op de linkerflank speelde. "Hij speelt voor het tweede seizoen bij Tottenham Hotspur en is een van de uitblinkers in de Premier League en kan naar binnen verkassen."

Hato op linksback

De kans is groot dat de vacature die daardoor op linksback ontstaat, wordt ingevuld door Ajacied Jorrel Hato. "Ian Maatsen kan er ook spelen, maar dat zou zijn debuut bij het Nederlands elftal betekenen. Daarnaast heeft hij ook nog niet heel veel gespeeld bij zijn club Aston Villa, waar hij nog geen enkele keer in de basis is begonnen." Volgens Elshoff bestaat de meest logische achterhoede (van links naar rechts) daarom uit Jorrel Hato, Van de Ven, Stefan de Vrij en Denzel Dumfries." De verwachting is dat Dumfries tegen Duitsland de aanvoerdersband zal dragen, nadat hij die in de slotfase van het duel met Hongarije ook al had overgenomen van de weggestuurde Van Dijk.

Elshoff verwacht dat bondscoach Ronald Koeman niets gaan wijzigen aan het middenveld, dat tegen Hongarije bestond uit Ryan Gravenberch, Tijjani Reijnders en Quinten Timber. "Het middenveld is in deze samenstelling nog niet vaak opgesteld", verklaart hij. In de aanval lijkt alleen de spitspositie open te liggen. "Ik denk dat Cody Gakpo en Xavi Simons blijven staan. Maar Koeman heeft al tussen neus en lippen door laten blijken dat hij nog niet toe is aan één vaste spits."

Quote

De problemen bij Duitsland zijn eigenlijk net zo groot, zo niet groter

Commentator Jeroen Elshoff over de blessuregolf bij Duitsland

Tegen Hongarije begon Joshua Zirkzee in de spits, maar de speler van Manchester United viel tegen. "Het is logisch dat Brian Brobbey daarom deze keer in de punt van de aanval gaat starten." De 22-jarige Ajacied zal waarschijnlijk Jonathan Tah en Antonio Rüdiger voor zich hebben, twee ervaren verdedigers die bovendien bijna twee meter lang zijn.

Is de fluwelen techniek van Zirkzee in dit geval niet wenselijker dan Brobbey, de sterke Amsterdammer die het vooral moet hebben van zijn kracht? Elshoff denkt van niet. "In de thuiswedstrijd stond Brobbey ook tegenover Tah, met als resultaat dat Tah al heel snel een gele kaart te pakken had. De Duitsers zullen druk op de bal zetten, dus er zal ook ruimte achter de laatste lijn ontstaan. En Brobbey is ontzettend snel."

Gehavend Duitsland

Als er een moment is waarop Oranje zonder Van Dijk kans maakt tegen Duitsland, dan is het nu. De Duitsers kampen met een blessuregolf en bondscoach Julian Nagelsmann laat maandag waarschijnlijk de 34-jarige doelman Oliver Baumann debuteren. "De problemen zijn daar eigenlijk net zo groot, zo niet groter, dan bij Oranje. Er liggen zeker kansen om wat moois te laten zien. Ik verwacht een gelijkopgaande wedstrijd. Nederland is zeker niet kansloos tegen dit gehavende Duitsland."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie