Sport
NOS

Stelling van Borst: 'Terecht dat geschorste Oranje-aanvoerder Van Dijk naar huis is'

  1. Nieuwschevron right
  2. Stelling van Borst: 'Terecht dat geschorste Oranje-aanvoerder Van Dijk naar huis is'

'Natuurlijk' zou Virgil van Dijk tijdens zijn schorsing bij het Nederlands elftal blijven. Een dag later keerde hij alsnog terug naar thuisbasis Liverpool, om zich voor te bereiden op een drukke maand met zeven lastige clubwedstrijden. Terecht, vindt Hugo Borst. "Het is heel goed dat hij in zijn eigen omgeving tot rust kan komen."

Video niet beschikbaar

Virgil van Dijk was resoluut, een klein half uur nadat hij met een tweede gele kaart van het veld was gestuurd tijdens het Nations League-duel met Hongarije, afgelopen vrijdag. "Ik blijf er gewoon bij", aldus de Oranje-aanvoerder. "Natuurlijk." Nee, zijn schorsing zou hem niet belemmeren om als leider van de groep te dienen, in aanloop naar het lastige treffen met Duitsland van maandag.

Een dag later bleek er van die principiële belofte weinig meer over. De 33-jarige Van Dijk zou toch terugkeren naar Liverpool, om zich daar voor te bereiden op een periode waarin hij zeven moeilijke wedstrijden op het programma heeft staan. Chelsea, RB Leipzig, Arsenal, Brighton & Hove Albion (tweemaal), Bayer Leverkusen, Aston Villa, en dat allemaal in één maand tijd.

Taak voor trainer

"Het is terecht dat hij teruggaat", aldus Hugo Borst. Hij vindt niet dat het aan de aanvoerder is om ook buiten wedstrijden om als leider te dienen. "De boel bij elkaar houden, vind ik toch meer een taak voor de trainers. Dat kunnen ze heel goed zonder aanvoerder", verklaart hij zijn standpunt.

Dat Van Dijk überhaupt geschorst is voor het duel met Duitsland, is volgens Borst overigens een hele andere discussie. "Het was heel dom om na die belachelijke eerste kaart zo'n domme tweede op te lopen. Als aanvoerder van het Nederlands elftal moet je niet alleen een goede inbreng hebben, je moet ook het overzicht houden en je emoties de baas zijn."

Quote

De boel bij elkaar houden is een taak voor de trainers, dat kunnen ze ook zonder aanvoerder

Hugo Borst over de afwezigheid van Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk

Met 'belachelijk' doelt Borst op de gele kaart die Van Dijk kreeg voor diens manier van protesteren tegenover de scheidsrechter. "Misschien had hij de schijn van agressie, omdat hij vanaf een afstandje aan kwam rennen en zijn handen omhoog hield. Dan nog was die gele kaart onterecht." Over gele kaart nummer twee, enkele minuten later: "Maar dan moet je wel zo verstandig zijn om niet iemand die er op links vandoor gaat, onderuit te trappen. Dat had hij ook kunnen oplossen met een sliding, of door hem naar de buitenkant te dringen."

Eigen omgeving

Enfin, aan die schorsing is niks meer te doen. En dus heeft Van Dijk plots een paar extra dagen vrij. "Dat zijn twee dagen die hij heel goed kan gebruiken", doelt Borst op de langdurige discussie rondom overbelasting als gevolg van de overvolle speelkalender. "Het is heel goed dat hij in zijn eigen omgeving, onder het regime van trainer Arne Slot en de medische staf van Liverpool lekker tot rust kan komen."

Wat vinden de luisteraars?

Luisteraars kunnen hun mening delen via de NPO Radio 1-app. Dennis vindt dat Van Dijk bij het Nederlands elftal had moeten blijven. "Dat is teamgeest", schrijft hij. "Ook in Duitsland kan hij herstellen. Daarnaast zijn veel van zijn teamgenoten bij Liverpool er ook niet wegens interlandverplichtingen."

Jos vindt het onterecht dat Borst de eerste gele kaart 'belachelijk' noemt. "Van Dijk maakte duidelijk zichtbaar ongewenste opmerkingen naar de scheidsrechter. Dat doe je niet als aanvoerder. De voetballerij denkt dat de aanvoerder alles mag maken, dat is niet zo."

Henk is het eens met de stelling en haalt een wielergezegde aan: "Terecht, gezien het programma van Liverpool. Joop Zoetemelk zei altijd: de Tour de France wordt gewonnen in bed. Hoe beter het herstel, hoe beter de prestaties en de fitheid op de langere termijn."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie