Feyenoord moet laten zien dat iedereen welkom is: 'Diversiteit en inclusie horen in beleidsplannen'
- Nieuws
- Feyenoord moet laten zien dat iedereen welkom is: 'Diversiteit en inclusie horen in beleidsplannen'
Sportclubs moeten laten zien dat iedereen welkom is, op de tribune en daarbuiten. Leon Houtzager, vicevoorzitter van COC Rotterdam, verwacht daarom daden in plaats van woorden van Feyenoord, na onder andere de doodsbedreigingen tegenover bestuursleden van de Roze Kameraden. "Feyenoord heeft een voorbeeldfunctie voor zijn supporters. Het kan niet bij woorden van afschuw blijven", zegt Houtzager in Dijkstra en Evenblij ter plekke.
Video niet beschikbaar
Een maand geleden richtten drie homoseksuele Feyenoord-supporters een speciale LHBTI+-supportersvereniging op: de Roze Kameraden. Nog geen week later werd de sportschool van de voorzitter van de supportersvereniging in brand gestoken en werd de buitenkant met homofobe leuzen beklad. Daarnaast werden bestuursleden van de Roze Kameraden met de dood bedreigd. "LHBTI in het voetbal is altijd al een probleem geweest, en nu willen we ook echt iets doen, en dan krijg je gelijk deze klap eroverheen", zegt Leon Houtzager.
Extra beveiliging COC Rotterdam
In het verleden is er ook geprobeerd om bij Ajax een LHBTI+-supportersvereniging op te richten, maar zij zijn afgehaakt juist om angst voor reacties binnen hun club. "Feyenoord-supporters hebben de Roze Kameraden opgericht en zetten door, tonen het lef, tonen de durf, en nu zie je de reactie."
De voorzitter van de Roze Kameraden wordt nu beveiligd. En, nadat het hoofdkantoor van COC Rotterdam drie weken geleden ook werd beklad met anti-LHTBI+ leuzen, zitten ook zij na te denken om extra beveiliging aan te stellen, vertelt Houtzager: "We zijn wel bang dat er mogelijk meer gaat gebeuren."
Geen woorden, maar daden
Houtzager roept Feyenoord in een opiniestuk in het NRC op tot geen woorden maar daden: een leus die maar al te goed bij de club past. Maar, sinds de vernielingen heeft Feyenoord geen contact opgenomen met COC Rotterdam. "Het kan niet bij woorden van afschuw blijven. Dan verwacht ik ook daden van Feyenoord. Wat wij willen bij COC Rotterdam is dat we nu echt gaan werken aan een plan van aanpak om iets te gaan doen om de LHTBI-acceptatie te bevorderen bij het clubvoetbal, waaronder ook bij Feyenoord. Dat willen we eigenlijk bij alle clubs van Nederland zien", aldus Houtzager.
"Feyenoord heeft als club wel een voorbeeldfunctie voor zijn supporters. En, op het moment dat zij dit laten gebeuren en er niets tegen doen, dan komen ze daar mee weg. Dan wint wat mij betreft het geweld en de terreur, en wat ik vind, is dat de liefde moet winnen", zegt Houtzager.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Diversiteit en inclusie bij sportclubs
Daarom zouden sportclubs in hun bedrijfsvoering standaard diversiteit en inclusie moeten toevoegen aan hun plannen, vindt Houtzager. Bedrijven en overheden in Nederland doen dat ook al, "dus, waarom blijven zij achter", vraagt hij zich af. "Er zijn veel LHBTI'ers die voetbalsupporter zijn. Dat zijn ook gewoon jouw fans." Dus: het is belangrijk dat een sportclub laat zien dat iedereen welkom is en dat een stadion een veilige plek is voor iedereen om naartoe te gaan.
Ter plekke in Rotterdam: Feyenoord-supporters willen geen afscheid nemen van De Kuip - Dijkstra & Evenblij ter plekke
Dijkstra en Evenblij ter plekke
Erik Dijkstra en Frank Evenblij nemen het nieuws van de afgelopen week door. Dat doen ze vanaf een plek ergens in Nederland die in het nieuws is geweest. Met live gasten, diverse rubrieken en verrassende onderwerpen. Je hoort ze elke zondagavond tussen 19.00 en 21.00 uur op NPO Radio 1.