Sport
BNNVARAEOKRO-NCRVNTR

Hoe Olympische medailles mede mogelijk gemaakt worden door wetenschappelijke innovaties

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe Olympische medailles mede mogelijk gemaakt worden door wetenschappelijke innovaties

Niet alleen sportprestaties, maar ook wetenschap en innovatie hebben een belangrijke rol op de Olympische Spelen. Door nieuwe inzichten lukt het om het menselijk kunnen elke keer een beetje verder uit te breiden. Maar wie zijn de wetenschappers achter de Olympische prestaties? Tijdens de zomerweek van De Nacht van NTR Wetenschap vertelt sport- en wetenschapsjournalist Jurgen van Teeffelen vijf nachten lang over de sportieve hoogtepunten in Parijs en de innovaties die daarbij helpen.

De wetenschap is al jaren bezig om sporters beter te laten presteren. Op de Olympische Spelen wordt duidelijk hoe die technische innovaties aan materialen of trainingstechnieken het verschil maken. Maar ook de Spelen zelf innoveren door, zo introduceert het Olympisch Comité vaak nieuwe sporten op de spelen en wordt er ook binnen sporten gezocht naar vernieuwing. Maar wat betekent dat voor de sporters?

Jurgen van Teeffelen is zelf maker van De Slimmer Presteren Podcast, waarin hij samen met Gerrit Heijkoop op zoek gaat naar innovaties en onderzoek in de sport. Met die achtergrond houdt Van Teeffelen de Spelen in de gaten voor De Nacht van NTR Wetenschap. Elke ochtend vertelt hij over het laatste sportnieuws, maar neemt hij ook een wetenschappelijk perspectief mee.

Slim zwembad

Zo wordt er in een slim zwembad in Eindhoven door het InnoSportLab onderzocht hoe de ideale zwemslag eruitziet. Bewegingswetenschapper Sander Schreven vertelt hoe er met camera’s en sensoren in 3D in kaart gebracht kan worden hoe er gezwommen wordt. De komende jaren willen de onderzoekers het trainingsschema van een atleet tot in detail personaliseren, zoals dat in het wielrennen al gebeurt.

Luister hier naar het hele gesprek met Jurgen van Teeffelen, over het slimme zwembad van het InnoSportLab.

Luister hier het gesprek

Video niet beschikbaar

Records breken

Het is tijdens de Spelen in Parijs toch nog aardig gelukt om wereldrecords te breken. Ook de Nederlandse baanwielrenners wisten dat te doen. Toch komt er een keer een moment dat het niet meer zomaar lukt om records te breken, zegt Jurgen. Ook mét wetenschap en innovatie kunnen we het menselijk presteren niet oneindig rekken. Maar wat doen de Spelen om toch records mogelijk te blijven maken? En wanneer wordt het valsspelen?

Luister hier het hele gesprek met Jurgen van Teeffelen over het breken van records.

Luister hier het gesprek

Video niet beschikbaar

Nieuwe sporten

Elke Spelen worden er ook een aantal nieuwe sporten geïntroduceerd. Dit jaar zijn dat skateboarden, breakdancing, golfsurfen en sportklimmen. Maar wie bepaalt wanneer iets een Olympische sport mag worden? En waarom worden er sporten vervangen of vernieuwd? Daarover vertelt Jurgen van Teeffelen in onderstaand gesprek tijdens De Nacht van NTR Wetenschap.

Olympische wetenschap

Video niet beschikbaar

Zeilen met een vleugel

De zeilsport is dit jaar ook helemaal vernieuwd. Vijf van de tien onderdelen bij het zeilen zijn namelijk voorzien van vleugels. De zogenaamde foil in de watersport zorgt ervoor dat sporters niet meer varen, maar eerder vliegen over het water. Waarom is er voor gekozen om deze foil toe te voegen? En hoe kan de wetenschap zorgen voor een Nederlandse gouden medaille?

Daarvoor sprak Jurgen van Teeffelen met hydrodynamica-expert Arnoud Greidanus van de TU Delft. Greidandus is zelf oud-Olympisch roeier en doet nu onderzoek naar efficiëntie in de watersport. Hij vertelt over zijn onderzoek en legt uit waarom de foil in het water zorgt voor spectaculairdere sporten.

Luister hier naar het gesprek met Jurgen van Teeffelen en input van Arnoud Greidanus.

8-8 NTR Wetenschap

Video niet beschikbaar

Sneller wisselen bij de estafette

Nederland is niet de allerbeste met atletiekonderdelen, op één onderdeel na: de estafetteloop. Want bewegingswetenschapper Lisette Bouwmeester is als embedded scientist bij Papendal gedreven om de estafettelopers zo efficiënt mogelijk te maken. En het geheim zit ‘m, volgens Lisette, in de wisseltechniek. Daarover vertelt ze aan Jurgen van Teeffelen, die tijdens De Nacht van NTR Wetenschap verslag doet over de wetenschappers achter de topatleten tijdens de Olympische Spelen.

Luister hier het laatste gesprek met Van Teeffelen uit de nacht.

Olympische Wetenschap 9-8

Video niet beschikbaar

Meer gesprekken uit de Nacht luisteren? Check ook de podcast van De Nacht Van...

De Nacht van...

In De Nacht van… krijgen studiogasten nog écht de ruimte voor hun verhaal en als luisteraar kan je elke uitzending meepraten. Maak kennis met Nederlanders van over de hele wereld en luister naar de mooiste audioverhalen van NPO Radio 1. Elke werknacht tussen 02.00 en 05.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie