Sport
NOS

De familie Poels is apetrots op Wout

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De familie Poels is apetrots op Wout

Op hun gemak drinken ze een kopje koffie in het Village Départ in Pau. Wilhelmien en Jos Poels, moeder en broer van Wout, zijn drie dagen in de Tour om de beroemdste telg uit de familie een hart onder de riem te steken. Die dagen zijn zorgvuldig gekozen: de aankomsten op Pla d’Adet en Plateau de Beille lijken op het lijf geschreven van Wout, die vorig jaar ook bergop een rit wist te winnen.

Voor moeder Wilhelmien komt de trip als een verrassing. Jos had haar gevraagd of ze het leuk zou vinden om samen naar Wout te kijken. Zij had het geïnterpreteerd als dat Jos in het ouderlijk huis in Blitterswijck samen met haar naar de televisie kwam kijken. De werkelijkheid is vele malen mooier. Samen zijn ze naar Zuid-Frankrijk gereisd om de verrichtingen van Wout van nabij mee te maken. En om even met hem bij te kletsen, mocht hij daar de tijd voor hebben. De dagen in de Tour zijn voor de renner van Bahrein Victorious goed gevuld.

De eerste avond lukte het wonderwel. Wout nam uitgebreid de tijd voor zijn overgevlogen familie. Broer Jos verbaasde zich er opnieuw over hoe mager de renners worden, zo gaandeweg de Tour de France. Zeker bij Wout viel het hem op. Maar zijn racebroer maakte verder een ontspannen, relaxte indruk.

foto: Edwin Cornelissen

Dat laatste was mij eerder ook al opgevallen toen ik getuige was van de ploegenpresentatie voor een eerdere etappe. Op het podium, ten overstaan van duizenden mensen, toonde Wout Poels zich een ware gangmaker. Met een camera in de hand dolde hij zijn teamgenoten. En toen hij bemerkte dat kopman Pelle Bilbao nog niet op het podium stond, liet hij het publiek en masse 'Pelle, Pelle!' scanderen, met een brede lach op het gezicht.

Deze ochtend in Pau blijkt het voor moeder en broer lastiger om Wout nog even gedag te zeggen bij de bus. Het team is in bespreking en moet zich daarna melden op het podium. Ook voor Jos en Wilhelmien begint de tijd te dringen. Ze willen op de top van Pla d’Adet staan, en de verwachting is dat het dringen wordt om de berg op te komen.

'Van hoogtepunt naar hoogtepunt'

Een aantal uren later tref ik het supporters-duo inderdaad op de top. Sterker nog: ze hebben, na een reis per auto én skigondel, de perfecte plek gevonden op 50 meter van de streep. Op het scherm zien we de stand van zaken in de koers. Er is een kopgroep, maar zonder Wout. Maakt niet uit, moeder en broer verkondigen haast in koor apetrots te zijn op hem. "We gaan eigenlijk van hoogtepunt naar hoogtepunt", stelt Jos. De wetenschap dat Wout met zijn 36 jaar nog altijd met de besten mee kan, maakt zijn loopbaan helemaal bijzonder.

foto: Edwin Cornelissen

Toch heeft Wout, zoals veel renners, in die lange carrière flinke averij opgelopen. Met name de valpartij in de Tour van 2012 was heftig. Poels brak drie ribben, had gekneusde longen en scheuren in zijn milt en nier. Moeder Wilhelmien sloeg de schrik om het hart. Maar ze heeft Wout nooit proberen over te halen een minder riskante baan te kiezen. "Ik weet dat het gevaarlijk is. Maar het is zijn lust en zijn leven."

Zoals moeders zich ook niet bemoeit met de vraag wanneer Poels, inmiddels een veteraan op de fiets, een punt achter zijn loopbaan moet zetten. "Het zou toch te gek zijn als ik als moeder zeg: jongen, stop eens met dat fietsen."

Liever genieten Jos en Wilhelmien van de successen die Wout vierde op de fiets. In het bijzonder zijn heroïsche zege op de flanken van de Mont Blanc vorig jaar. Huize Poels in Blitterswijck liep vol voor een spontaan feest.

Hecht gezelschap

De familie Poels is sowieso een hecht gezelschap, dat het overigens vaak moet doen zonder Wout. Als hij geen wedstrijden rijdt, dan woont hij in Monaco, ver weg van Blitterswijck. Maar als het even kan, zet hij koers naar Limburg, bijvoorbeeld om zijn moeder te verrassen op haar 70ste verjaardag.

Het zal niet de dag worden van Wout Poels. Op Pla d’Adet wordt het een strijd tussen de klassementsrenners en is Tadej Pogacar een klasse apart. Als Wout op enige achterstand de finish bereikt, schreeuwen moeder en broer Poels hem toe. Wout lacht en zwaait naar hen. Enkele uren later stuurt Jos mij een foto. Daar zitten ze gedrieën, op klapstoeltjes, bij de teambus. Even weg uit het strijdgewoel. Even family time voor Wout Poels.

De Tour de France bij NPO Radio 1

Ook dit jaar heeft NPO Radio 1 uitgebreid aandacht voor het grootste wielerevenement ter wereld. Je hoort NOS Radio Tour de France tot en met zondag 21 juli bij NPO Radio 1, op de website en in de app. De uitzendingen beginnen om 14.00 uur.

Podcast De Kopgroep (AVROTROS) is tijdens de Tour de France dagelijks te bekijken op ons YouTube-kanaal. Daar zie je ook regelmatig een update vanuit Frankrijk van Onze Man op de Motor, Sebastiaan Timmerman.

Ster advertentie
Ster advertentie