Sport
NOS

Een koffiepauze op de rustdag

foto: Edwin Cornelissen
  1. Nieuwschevron right
  2. Een koffiepauze op de rustdag

Het is rond half 11 in de ochtend als in Orléans, het decor van de eerste rustdag van de Tour, een groep renners van Visma/Lease A Bike het oude centrum komt binnenrijden. De hoofden van passanten draaien zich in de richting van de coureurs, die halt houden bij een terras op de Place du Châtelet. Bijna achteloos parkeren ze de racefietsen tegen een houten schot, dat dient als bloembak, en nemen ze plaats aan de tafeltjes onder een groot zonnescherm.

De Visma’s blijken koplopers in de race om de beste plekken. Even later arriveren de renners van Lidl-Trek en Astana bij het koffietentje. Maar, malheureusement, alle tafeltjes zijn in beslag genomen door de Nederlandse equipe en haar entourage. Het gezin van Wout van Aert bijvoorbeeld is ook aangeschoven, een uitgelezen kans om papa Wout even in de nabijheid te hebben.

Rondom het terras stelt zich een steeds grotere groep mensen op. Ze houden afstand van de ploeg, maar proberen quasi-laconiek met hun mobieltjes wat foto’s te maken. Een man op leeftijd staat over de fietsen heen gebogen, om deze mechanische wonderen der cyclisme tot in detail te bestuderen. Als hij goed kijkt, kan hij op de wielen het woord ‘reserve’ zien staan. De Visma’s stellen hun dure wedstrijdfietsen niet bloot aan Orléans Centre.

De Lidl-Trek’s daarentegen hebben de koersnummers op de frames bevestigd: zij rijden met hun echte Tour-fietsen door de smalle straatjes en belanden bij een koffietentje, dat ook broodjes, wafels en taartjes op het menu heeft staan. Op wielerschoenen staan de profs, sommigen met de helm nog op, in de rij om hun bestelling te doen.

chevron right
chevron right
foto: Edwin Cornelissen

Het heeft iets surrealistisch om deze renners, die dagelijks van de start tot aan de finish worden toegejuicht door vele duizenden fans, bij de bakker op hun beurt te zien wachten. De helden van de koers worden op een rustdag weer gewone mensen zoals u en ik. In gedachten vraag ik mij af of Memphis Depay of Xavi Simons zich daar, 979 kilometer verderop in Wolfsburg, iets bij kunnen voorstellen.

Even verderop in het centrum van Orléans is de opwinding hoorbaar als een groep renners in het witte tricot van UAE Team Emirates voorbij komt fietsen. Tadej Pocagar laat zich niet zien, maar zijn ploeggenoten blijken ware blikvangers. Ze belanden op een terras met Team Jayco AlUla. Concullega’s in de Tour, maar nu zijn er de vriendelijke begroetingen en informeren de renners onderling hoe ze de eerste week doorstaan hebben.

Een Frans jochie stapt, na enig drentelen, op Dylan Groenewegen af als die op het punt staat weer op zijn fiets te stappen. Ietwat verlegen vraagt hij de Nederlandse etappewinnaar om een handtekening. De sprinter in het rood-wit-blauw bedient het ventje op zijn wenken. Her en der worden wat bidons uitgedeeld.

De koffiepauze nadert zijn eind. De coureurs willen nog wat kilometers wegtrappen. Want morgen is het weer gedaan met de rust en worden ze weer opgeslokt door de hectiek van de Tour de France.

De Tour de France bij NPO Radio 1

Ook dit jaar heeft NPO Radio 1 uitgebreid aandacht voor het grootste wielerevenement ter wereld. Je hoort NOS Radio Tour de France tot en met zondag 21 juli bij NPO Radio 1, op de website en in de app. De uitzendingen beginnen om 14.00 uur.

Podcast De Kopgroep (AVROTROS) is tijdens de Tour de France dagelijks te bekijken op ons YouTube-kanaal. Daar zie je ook regelmatig een update vanuit Frankrijk van Onze Man op de Motor, Sebastiaan Timmerman.

Ster advertentie
Ster advertentie