De Pioniers: Raimondas Rumsas, de Litouwer die omgeven werd door dopingschandalen
- Nieuws
- De Pioniers: Raimondas Rumsas, de Litouwer die omgeven werd door dopingschandalen
Welke wielrenners zetten de wielersport op de kaart in hun thuisland? In De Pioniers vertellen verslaggevers Edwin Cornelissen, Steven Dalebout, Eline de Zeeuw en Jan-Kees van der Kun het verhaal van deze soms vergeten wielericonen. Over hun grootste triomfen, bewogen carrières en de schaduwzijden van vroeg succes. Vandaag: Raimondas Rumsas, de Litouwer die werd omgeven door dopingschandalen.
Lang had het Litouwse wielrennen een identiteitsprobleem. Gintautas Oemaras, Artūras Kasputis: beiden waren ze olympisch kampioen op de ploegenachtervolging. Maar waar ze geboren werden op Litouws grondgebied, maakten hun triomfen deel uit van de Sovjet-Unie. Het goud in 1988 was slechts een klein succes in het grote web.
Raimondas Rumsas zorgde ervoor dat het Litouwse wielrennen eindelijk uit de schaduw kwam van de Sovjet-Unie. Groots was het Litouwse gevoel van trots toen Rumsas eind juli 2002 op het podium stond van de Tour de France. Niet onder de vlag van de Sovjet-Unie, maar onder de eigen geel-groen-rode vlag.
Zijn doorbraak beleefde Rumsas twee jaar eerder. Hij won de Ronde van Lombardije en werd vijfde in de Vuelta. Het was duidelijk dat hij een belofte was. Verbazingwekkend was daarom de wijze waarop Rumsas tijdens de Tour meekon met de besten. Zo goed zelfs, dat hij op de Champs-Élysées het podium deelde met Lance Armstrong en Joseba Beloki.
Dopingschandalen
Maar die trots? Die maakte een dag na zijn triomf alweer plaats voor ophef. In de auto van zijn vrouw Edita werden verboden prestatiebevorderende middelen aangetroffen. Doping. Direct werd Rumsas (tijdelijk) geschorst door zijn ploeg Lampre, zijn vrouw moest na een gang naar de rechter een tijdje de gevangenis in. Na het betalen van €20.000 borg werd ze vrijgelaten.
Rumsas ontkende, vervolgde zijn carrière, maar een jaar later testte hij alsnog positief op epo. Dat was rond de Giro d’Italia. Zijn wielercarrière raakte daarmee definitief in het slop.
Familieproblemen
Ook daarna nog bleef de familie Rumsas omgeven door schimmige dopingzaken. Zoon Rumsas junior kreeg – na gebruik van groeihormonen – een schorsing van vier jaar. En een andere wielrennende zoon, Linas, overleed vroegtijdig in Italië. 21 jaar jong.
Een hartstilstand, was de officiële lezing. Maar de Italiaanse justitie vermoedde dat er meer aan de hand was: inderdaad, doping. Bij huiszoekingen vond de politie een breed scala aan medicijnen. Wielrenners van de ploeg van Linas werden gearresteerd en kregen gevangenisstraffen tot wel dertig jaar opgelegd.
Lees ook
De spagaat op Puy de Dôme
De Tour de France bij NPO Radio 1
Ook dit jaar heeft NPO Radio 1 uitgebreid aandacht voor het grootste wielerevenement ter wereld. Je hoort NOS Radio Tour de France tot en met zondag 21 juli bij NPO Radio 1, op de website en in de app. De uitzendingen beginnen om 14.00 uur.
Podcast De Kopgroep (AVROTROS) is tijdens de Tour de France dagelijks te bekijken op ons YouTube-kanaal. Daar zie je ook regelmatig een update vanuit Frankrijk van Onze Man op de Motor, Sebastiaan Timmerman.