Sport
NOS

De Pioniers: Kisso Kawamuro, de Japanner die de langste Tour ooit reed

foto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. De Pioniers: Kisso Kawamuro, de Japanner die de langste Tour ooit reed

Welke wielrenners zetten de wielersport op de kaart in hun thuisland? In De Pioniers vertellen verslaggevers Edwin Cornelissen, Steven Dalebout, Eline de Zeeuw en Jan-Kees van der Kun het verhaal van deze soms vergeten wielericonen. Over hun grootste triomfen, bewogen carrières en de schaduwzijden van vroeg succes. Vandaag: Kisso Kawamuro, de Japanner die de langste Tour ooit reed.

Hoeveel Japanners hadden in de jaren ‘20 al eens gehoord van de Tour de France? En wie kende Kisso Kawamuro, de eerste Japanse Tour-deelnemer? Weinigen, waarschijnlijk. Als zoon van een kapitein leerde Kawamuro op jonge leeftijd dat de wereld groter was dan Japan alleen. In 1918 trok hij zelf de wijde wereld in: hij ging in Frankrijk aan de slag in de luchtvaart- en auto-industrie. Zijn vertrouwde omgeving, vrienden en familie liet hij achter.

Maar zijn liefde voor de fiets nam hij mee. Koersen had hij in Japan al gereden. Het was slechts een kwestie van tijd voordat hij ook in Frankrijk op de fiets zou stappen. Tot dan toe alleen voor amateurkoersen, maar dat veranderde toen hij zich aansloot bij de Internationale Wielerfederatie. Een langgekoesterde droom ging in vervulling: meedoen met de grote wedstrijden.

320 kilometer reed hij, tussen Parijs en het noordelijke Longwy, om uiteindelijk als 27e te eindigen. Een uitstekende prestatie, onervaren als hij was op de lange koersen. Maar zijn ambities reikten verder. En dus schreef Kawamuro zich in 1926 in voor de Tour de France. Dat deed hij als touriste routier, als renner zonder ploeg. Als een echte pionier ook.

Langste editie ooit

Met ruim 5700 kilometer geldt zijn eerste Tour nog altijd als de langste editie ooit. Kawamuro kwam in die race buiten de tijdslimiet over de finish, evenals het jaar erop. Tweemaal op rij was de eerste etappe zijn eindstation.

Kawamuro verlegde zijn focus naar demi-fond-wedstrijden, races waarbij zware motoren als gangmaker dienen. Later keerde hij terug naar Japan, maar de eerste landgenoten die Parijs haalden maakte hij niet meer mee. De wielerpionier stierf in 1973, zo'n 36 jaar voordat Yukiya Arashiro en Fumiyuki Beppu in 2009 als eerste Japanners de finish zouden bereiken.

De Tour de France bij NPO Radio 1

Ook dit jaar heeft NPO Radio 1 uitgebreid aandacht voor het grootste wielerevenement ter wereld. Je hoort NOS Radio Tour de France tot en met zondag 21 juli bij NPO Radio 1, op de website en in de app. De uitzendingen beginnen om 14.00 uur.

Podcast De Kopgroep (AVROTROS) is tijdens de Tour de France dagelijks te bekijken op ons YouTube-kanaal. Daar zie je ook regelmatig een update vanuit Frankrijk van Onze Man op de Motor, Sebastiaan Timmerman.

Ster advertentie
Ster advertentie