Sport

Social distacing met een France slag

foto: Edwin Cornelissenfoto: Edwin Cornelissen
  1. Nieuwschevron right
  2. Social distacing met een France slag

[NOS] Maandenlang leefde Frankrijk toe naar de Corona-Tour. Het woord bubbel kreeg voor mij een volstrekt nieuwe dimensie. Vroeger zou ik het geassocieerd hebben met champagne in het rennershotel, feestelijk geserveerd na een etappe-overwinning. Maar anno 2020 staat de bubbel voor een corona-vrije zone, waarin alleen de sporters en hun begeleiders zich mogen bevinden. De buitenwereld, het potentiële gevaar, moet afstand houden.

Een mooie theorie. Maar dan nu de praktijk in Nice. Voorafgaand aan de eerste etappe parkeren de teambussen nabij de Place Masséna, waar de renners de presentielijst moeten tekenen. Het plein is afgeschermd door dichte hekken, geheel conform het bubbel-principe. Anders is dat voor de straat die uitkomt op het plein, de straat waar de bussen staan. Hier zijn normale dranghekken op de stoep geplaatst, hekken die het zicht niet belemmeren.

Logischerwijs drommen wielerfans zich dan ook samen voor de bussen. Vooral de bus van Ineos is in trek. Een groep Colombianen, keurig met mondkapje op, leunt tegen de hekken. Ze zouden de bus kunnen aanraken, als ze dat willen. Aan de andere kant van de hekken staan de fietsen van Bernal en co al klaar. Even later stapt de Colombiaanse held uit de bus. De fans zingen en spreken hem bemoedigend toe. Bernal, ook hij met mondkap, knikt ontspannen naar zijn aanbidders en voegt er een knipoog aan toe.

Het tafereel is aandoenlijk. Zo hoort de Tour te zijn. Onder normale omstandigheden. En toch vraag ik mij bij het aanschouwen van dit Zuid-Amerikaanse staaltje heldenverering af of de organisatie dit in gedachten had toen het idee van de bubbel op kwam borrelen.

Ik loop verder en kom terecht bij de weg vlak na de officieuze start. Het peloton zal hier weldra in een rustig tempo passeren. Een mooi punt om de renners nog even van dichtbij te zien, zal menig fan gedacht hebben. Publiek staat rijendik, schouder aan schouder. Ik zie mensen op paaltjes en hekjes staan om een glimp op te kunnen vangen. Als het Franse volkslied heeft geklonken en de coureurs in aantocht zijn, gaan tientallen handen met mobiele telefoons de lucht in en klinkt een luid gejuich.

De manier waarop het peloton uitgeleide wordt gedaan is indrukwekkend. Zo moet de Tour beleefd worden. Onder normale omstandigheden. Maar ook hier vraag ik mij af of dit drukbevolkte uitzwaaimoment is wat de Franse overheid in gedachten had toen de stad Nice rood gekleurd werd vanwege een forse stijging van het aantal corona-gevallen. Social distancing, anderhalve meter, het blijkt een illusie bij een Grand Départ.

Op de Promenade des Anglais, de chique boulevard waar de finish is gesitueerd, zie ik soortgelijke taferelen. Niet alleen het Départ, maar ook de Arrivée is grande en drukbezocht. Ik vind het een verwarrende dag. Speelt de Tour met deze aanpak met vuur? Of moeten we, met de beeldspraak van de bubbel nog in het achterhoofd, constateren dat de Ronde van Frankrijk ook nu nog bruist?

Edwin Cornelissen is verslaggever bij Langs de Lijn En Omstreken.

Tour de France 2020

We hebben er iets langer op moeten wachten, maar de Tour de France is inmiddels in volle gang! Heb je de NPO Radio 1-app nog niet op je telefoon of tablet? Download 'm hier voor iOS en hier voor Android. Meld je aan voor de Finish Alert van de Tour de France. Handig als je niets wilt missen van het radioverslag de laatste kilometers van een etappe!

Ster advertentie
Ster advertentie