Sport
NOS

Dijkhoff: 'Deltaplan voor het voetbal ziet er gedegen uit'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dijkhoff: 'Deltaplan voor het voetbal ziet er gedegen uit'

"Het Deltaplan van de KNVB ziet er bemoedigend uit. Een stuk beter dan waar ze eerst stonden." Zo reageert VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff in NOS Langs de Lijn op NPO Radio 1.

Het plan van de voetbalbond geeft antwoord op drie zaken: hoe moet men straks weer topsport bedrijven, wanneer gaan we weer voetballen en op welke wijze en waar is de hulp van Den Haag nodig. "Het getuigt van realisme", aldus Dijkhoff. Afgelopen vrijdag werd het plan overhandigd aan de minister van sport Martin van Rijn.

Jan de Jong, interim-directeur van de Eredivisie CV, legt in de uitzending zorgvuldig uit waar het Nederlandse voetbal de steun van de overheid nodig heeft. "Het maximale bedrag dat we vragen is 140 miljoen euro. Dat is als we een heel jaar zonder publiek moeten spelen", zegt De Jong. "Elke week dat we wel met publiek kunnen voetballen, gaat daar 5 tot 7 miljoen euro af." Van een eerder genoemd bedrag van 400 miljoen euro is absoluut geen sprake. "Dat was het verlies tot 31 december als er helemaal niet gevoetbald kon worden." Bij alle genoemde bedragen zit wel de aanname dat er überhaupt gevoetbald gaat worden en dat het dan ook uitgezonden wordt op televisie.

In het begin van de coronacrisis was er duidelijk een gebrek aan eenheid in het betaald voetbal. Dat erkennen beide sprekers. Dijkhoff deed toen een oproep om beter met elkaar op te trekken. Met de inbreng van De Jong namens de Eredivisie CV en een enkele keer contact met Dijkhoff kwam de KNVB tot het definitieve Deltaplan. "Wat de laatste weken wel kan, kon eerst blijkbaar niet", concludeert De Jong. "Je had inderdaad met zijn allen tot een standpunt moeten komen. En dat was ook mogelijk geweest met al deze mensen."

Geen salamitactiek

Dijkhoff is blij met de scenario's, die allen uitgaan van het volledige seizoen 2020-2021. "Je kunt namelijk geen salamitactiek doen, dat er straks nog een plakje bij moet. Ervan uitgaan dat er in januari weer met publiek gevoetbald kan worden, kan gewoonweg niet." Over de benodigde 140 miljoen legt De Jong uit: "De omzet in het betaalde voetbal is 620 miljoen euro per jaar. Er wordt 331 miljoen euro gederfd, daar lost het voetbal 190 miljoen euro van op. Dan resteert er 140 miljoen euro."

Zonder publiek spelen is geen alternatief voor inkomsten. Ook de grote clubs, PSV, Feyenoord, AZ en Ajax, dingen daarom mee naar de staatssteun. Echter, zij krijgen geen voorlopige uitkering die andere clubs wel krijgen. De Jong: "Het kan best zijn dat de grootste financiële klap straks voor Ajax is, bijvoorbeeld als de voorronden Champions League niet doorgaan. Het zwembad van Ajax loopt het hardst leeg met al die kosten."

Dertig procent van inkomsten

Het is niet de bedoeling om de hele sector volledig overeind te houden "Clubs die al problemen hadden, moeten het straks niet beter hebben dankzij de coronacrisis. Daarom kan iedere club maximaal dertig procent van de inkomsten claimen in dit fonds."

Nu er in andere landen deze zomer wel al gevoetbald wordt, leeft de vraag waarom dat in Nederland niet kan bij veel mensen. De Jong geeft een realistisch antwoord. "Het ministerie kijkt naar de intensive cares. De capaciteit daar is aanzienlijk lager dan in Duitsland. Wij kunnen ons geen tweede uitbraak veroorloven."

Overleg met burgemeesters is de volgende stap

De competitie begint in Nederland niet voor 1 september. Het is wel mogelijk dat AZ en Willem II in augustus voorrondes moeten spelen in de Europese competities. Dat gaat waarschijnlijk over één wedstrijd. Er wordt geloot welk team thuis of uit speelt. Geeft de burgemeester geen toestemming voor een wedstrijd in Nederland, dan moet zo'n ploeg verplicht uit spelen. "Dus goed contact met de burgemeesters is de volgende stap", sluit Jan de Jong af.

Ster advertentie
Ster advertentie