Sport
NOS

Oekraïne pakt eerste gouden medaille: 'Een boost voor de moraal, ook aan het front'

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Oekraïne pakt eerste gouden medaille: 'Een boost voor de moraal, ook aan het front'

De Oekraïense vrouwen wonnen gisteravond goud bij het schermen, op het onderdeel sabel. Het was het de eerste gouden medaille voor Oekraïne op deze Spelen. "Het is een lichtpunt in een donkere periode", zegt Arno Klijbroek, die al een kwart eeuw in Oekraïne woont, bij RadiOlympia.

Video niet beschikbaar

De gouden medaille wordt breed uitgemeten in de pers en op social media, vertelt Klijbroek in RadiOlympia. "Het is een prachtige opsteker op het internationale toneel. Dat Oekraïne, ondanks de situatie waar zij in zit, ook nog dit soort prestaties kan leveren. Het is een lichtpunt in een donkere periode."

Ook aan het front zullen ze het ongetwijfeld meekrijgen. "Dit soort successen op sportgebied zijn ook opstekers voor de soldaten aan het front. Een boost voor de moraal." Maar het contrast met de oorlog is groot, vertelt Klijbroek. "Tegelijkertijd wordt het nieuws van de dag nog steeds beheerst door het nieuws dat Oekraïne een Russische onderzeeër tot zinken heeft gebracht. De oorlog gerelateerde berichten worden gecombineerd met de berichten over dit sportsucces."

500 topsporters gesneuveld

Tijdens de oorlog zijn er al bijna 500 topsporters gesneuveld, zegt Klijbroek. "In gevechten of bij bombardementen. Als er dan een groep is die goud haalt is dat een lichtpunt."

Het laat zien hoe alomvattend de oorlog is. "Het leven gaat in zekere zin weer door, op sommige plekken. Maar alle families in Oekraïne hebben te maken met familieleden die vechten aan het front, of die gesneuveld zijn of gewond zijn geraakt. Dat gaat dwars door de samenleving heen. Tegelijk draait het land door, binnen de beperkingen."

Klijbroek prijst het incasseringsvermogen van het land. "Het laat alles zien over de veerkracht van Oekraïne, ondanks deze enorme oorlog die er woedt. Het is niet te onderschatten, hoe intens de oorlog is. Het land heeft een enorm incasseringsvermogen, om dit vol te houden en tegelijkertijd nog topsporters af te vaardigen die ook nog eens gouden medailles winnen."

De Olympische Spelen bij NPO Radio 1

Vanaf vrijdag 26 juli tot en met zondag 11 augustus volg je de Olympische Spelen live vanuit Parijs bij RadiOlympia. Tussen 09.30 en 23.00 uur hoef je niks te missen van het grootste sportevenement ter wereld. Met wedstrijdverslagen, updates en al het nieuws rondom de Spelen en de sporters.

Daarnaast toert RadiOlympia door heel Nederland en verdiept het zich elke dag in een andere Olympische sport. Deze serie is zowel op de radio als op Instagram en YouTube te volgen. Ook verschijnt er elke ochtend in de NPO Luister-app en op YouTube een nieuwe aflevering van de NOS Olympische Podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie