Deze spelregels zouden het voetbal leuker kunnen maken
- Nieuws
- Deze spelregels zouden het voetbal leuker kunnen maken
Voetbal is de populairste sport op aarde, maar misschien ook wel de meest conservatieve. De laatste grote spelregelwijziging stamt uit 1992, die daarvoor uit 1925. Michiel de Hoog van De Correspondent stelt in Nachtkijkers een aantal spelregelwijzigingen voor waarmee geëxperimenteerd kan worden.
Als eerste stelt De Hoog de self-pass voor, een wijziging in de vrije trap-regel. Nu wordt bij een overtreding de bal stilgelegd en moet er naar een medespeler worden gepasst. Dit haalt volledig het tempo uit het spel, volgens De Hoog. "Ik zou graag meteen met de bal verder willen kunnen", stelt hij. Bij de self-pass kan dat: de nemer kan ervoor kiezen om zelf te gaan dribbelen.
Als tweede kan gedacht worden aan de intrap, in plaats van een inworp. Inworpen halen het tempo uit het spel en zijn bovendien vaak een nadeel voor de ploeg die hem mag nemen: omdat de bal vaak niet ver komt, is het makkelijk af te dekken, waardoor inworpen vaak tot balverlies leiden. “Als je een intrap mag nemen, heb je ineens veel meer mogelijkheden. Je kunt hem lang trappen, kort trappen, je kunt indribbelen”, kortom: het maakt het spel dynamischer.
De Hoog ziet ook graag verandering in de penaltyregel. Dit is vaak een disproportionele straf, zegt hij. Veel penalty’s gaan erin, terwijl de aanvaller niet altijd een grote scoringskans ontnomen wordt. Als dat niet het geval is, is een vrije trap op het plaats delict een betere straf, vindt hij.
Tot slot merkt De Hoog dat er veel ergernis is over voetballers die op de grond gaan liggen om tijd te rekken. Hij vindt het lastig om hier een oplossing voor te bedenken. De exacte tijd klokken en die erbij trekken, lijkt hem het nuttigst.
Videoscheidsrechter
De laatste innovatie die het voetbal kent, de videoscheidsrechter (VAR), vindt De Hoog een goede toevoeging. Op het huidige WK zorgt het er voor dat er minder grote fouten worden gemaakt door de scheidsrechter. Op den duur hoopt De Hoog dat spelers hun gedrag gaan aanpassen omdat ze weten dat de VAR meekijkt. Op dit toernooi ziet hij dat nog niet, maar hij is hoopvol. "Spelers moeten er nog aan wennen", denkt hij.
Over de videoscheidsrechter is jarenlang gesteggeld. Dit is tekenend voor het conservatisme in het voetbal, stelt hij. Spelregelwijzigingen komen vrijwel nooit voor. Hij benadrukt dat hij niet per se pleit voor wijzigingen. "Ik vind gewoon dat je ermee moet experimenteren", aldus de sportcorrespondent.
Via onderstaande links is het gesprek met Michiel de Hoog terug te luisteren: