Kunstmatige Intelligentie weet het al: Mathieu van der Poel wint de Ronde van Vlaanderen
- Nieuws
- Kunstmatige Intelligentie weet het al: Mathieu van der Poel wint de Ronde van Vlaanderen
Komende zondag wordt de Ronde van Vlaanderen verreden. Maar of het spannend wordt is nog maar de vraag, met kunstmatige intelligentie is al berekend wie er zondag gaat winnen. Volgens de computer zou Mattieu van der Poel moeten winnen. Steven Latré van de Universiteit Antwerpen maakte de berekeningen.
Van der Poel beleeft een prima seizoen, maar gaf vandaag te kennen dat hij iets minder vorm heeft. Naar eigen zeggen brokkelt zijn vorm af. Toch geeft de berekening van Latré de Nederlandse renner de meeste kans om de koers te winnen. “Het is überhaupt niet de meest onvoorstelbare uitslag. Het zou ook raar zijn als er ineens een totaal onbekende renner uit zou komen”, vertelt de onderzoeker in Nieuws en Co.
“We berekenen het eigenlijk met objectieve gegevens. Voor het grootste deel bestaan die eigenlijk uit de koersuitslagen. Dan hebben we het niet over de afgelopen maanden, maar gebruiken we eigenlijk de uitslagen van de afgelopen twintig jaar. De computer laten we vervolgens zelf alle patronen leren en die geeft Van Der Poel de meeste kans om te winnen”, legt Latré uit.
Video niet beschikbaar
Computer gaat verder met vaste parameters
De computer gaat dan aan de slag met een aantal vaste parameters, zoals dat heet. Zo wordt ook bijvoorbeeld de recente vorm van de renners bekeken. “Je ziet dan ook dat de kansen voor Van Der Poel ietsje zijn geslonken, we zien vooral Van Aert de laatste weken op nummer 1 staan. Maar het is vooral een nek aan nek race eigenlijk”, gaat de onderzoeker verder. “Er zijn ook nog een aantal andere parameters, zoals het aantal UCI-punten dat een renner heeft behaald de afgelopen tijd. Maar het kan ook gaan om de leeftijd van de renner, dat maakt natuurlijk ook een verschil. Dat soort factoren zitten er allemaal in.”
Latré heeft het systeem met zijn team uitvoerig getest op een aantal afgelopen koersen, en zij merkten dat het eigenlijk steevast beter ging dan de analisten het konden. “We zijn consistent beter. Voor de vorige wedstrijd, Gent-Wevelgem, hebben we bijvoorbeeld vier van de top vijf goed weten te voorspellen, inclusief de winnaar van de renner. Maar ik wil niet zeggen dat wieleranalisten overbodig zijn”, legt de onderzoeker uit.
Analisten hoeven niet hun biezen te pakken
Uiteindelijk kan je namelijk niet alles doen met objectieve data. De analisten kennen de koersen namelijk door en door en weten precies wat er aan de hand is binnen het peloton. De computer kan niet rekening houden met zogenoemde subjectieve gegevens. “Dat lukt maar te weinig. Dus de analisten hoeven zeker nog geen ontslag te nemen”, vertelt Latré.
Toch zegt zo’n voorspelling niet alles wat Latré betreft. “Het is natuurlijk een torenhoog cliché, maar de koers moet altijd nog gereden worden. Er kan op zo’n dag van alles gebeuren in het peloton, wat mij betreft moet dit dan ook niet de klassieke pret bederven. Wat ons betreft is het vooral een showcase van wat we zouden kunnen doen met kunstmatige intelligentie in de sport.”
De sport kan er namelijk ook veel aan hebben. Zo kunnen teams met een dergelijk algoritme jongere renners gaan spotten die volgens de data ontzettend veel potentieel hebben. “Ook als je zulke systemen gaat inzetten met meer data, zou je misschien zelfs de strategie in de koers kunnen gaan verbeteren. Je kan ook bepaalde trainingsschema’s aanpassen. Daar zit echt de toegevoegde waarde voor de sport”, sluit de onderzoeker af.
NC Van Der Poel
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.