Sport
NOS

Stelling van Borst: 'Van Persie maakt te vroeg de overstap naar hoofdtrainerschap bij Feyenoord'

  1. Nieuwschevron right
  2. Stelling van Borst: 'Van Persie maakt te vroeg de overstap naar hoofdtrainerschap bij Feyenoord'

Robin van Persie is de nieuwe hoofdtrainer van Feyenoord. De voormalig speler van de club boekte grote successen in zijn lange loopbaan, maar is als trainer nog relatief onervaren. Hadden de Rotterdammers niet beter kunnen wachten totdat hij wat meer ervaring had opgedaan bij zijn vorige club, sc Heerenveen? "Hij is een harde werker en heeft veel pre's, maar het is jammer dat-ie zo vroeg begint."

Video niet beschikbaar

Feyenoord neemt een grote gok door Robin van Persie aan te stellen als hoofdcoach, vindt Hugo Borst. De 41-jarige voormalig topaanvaller is pas bezig aan zijn eerste seizoen als hoofdtrainer, maar wordt bij Feyenoord de opvolger van de ontslagen Brian Priske. Kan hij de hoge verwachtingen waarmaken in Rotterdam? "Hij is een harde werker en heeft veel pre's, maar het is jammer dat-ie zo vroeg begint", zegt Borst, die vindt dat Van Persie eerst nog langer had moeten rijpen bij sc Heerenveen. "Ik vind twee jaar echt het minimum."

Laag moyenne

Heerenveen staat momenteel op een negende plaats in de eredivisie. Het eerste half jaar van Van Persie oogt vooral als een leerproces, ziet studio-analist Bart Frouws. "Er is maar één trainer die een lager moyenne in de eredivisie heeft gehaald met Heerenveen dan Van Persie", zegt hij . "Dat is Fritz Korbach, de eerste coach in het eredivisiebestaan van Heerenveen."

Quote

Er is maar één trainer die een lager in moyenne in de eredivisie haalde met Heerenveen dan Van Persie

Data-analist Bart Frouws over het eerste half jaar van Van Persie bij sc Heerenveen

Volgens Frouws hanteerde Van Persie een te naïeve speelstijl in Friesland. "Ze krijgen niet gek veel schoten tegen, maar hebben een doelsaldo van -15. Tegenstanders krijgen relatief grote kansen, omdat het achterin vaak open ligt. Als Heerenveen de bal kwijtraakt, komt de tegenstander er makkelijk doorheen. Dat levert veel te veel tegendoelpunten op."

Dat komt vooral omdat Van Persie stug blijft vasthouden aan een aanvallende manier van voetballen, zegt Frouws. "Hij houdt van aanvallend voetbal. Het leek wel alsof hij een soort verbod had opgelegd op lange passes, alles moest kort. Het aantal lange passes, lag historisch laag. Dat ziet er leuk uit, maar dat ging dus niet altijd goed. Het is idealistisch, maar je zou het ook een tikje naïef kunnen noemen. Daarbij: ze haalden te weinig resultaat uit die aanvallende speelstijl, want ze scoorden te weinig."

Domme fouten

"Alle trainers die ik in mijn leven heb gesproken, zeggen dat ze de eerste vijf jaar van hun trainerscarrière domme fouten hebben gemaakt", zegt Borst. Hij ziet dat ook Van Persie nog voldoende te leren heeft. "Hij heeft er een aantal rare dingen uitgespookt. Hij speelde veel te aanvallend, waardoor hij bij AZ met 9-1 onderuitging. En hij wisselde in de beker een keeper voor een keeper, bijvoorbeeld." Het is een goed teken dat de ervaren René Hake assistent wordt in Rotterdam, ziet Borst. "Die kan hem behoeden voor dat soort fouten."

foto: ANP

Robin van Persie als trainer van sc Heerenveen

"Er is een trits voormalig topvoetballers die allemaal gefnuikt zijn", vervolgt Borst. Hij somt op: "Met Ruud van Nistelrooij gaat het niet goed in Engeland. Die is, eigenlijk een beetje tegen zijn zin in, te vroeg begonnen als hoofdcoach bij PSV. Dat werd geen succes. Je kunt ook Clarence Seedorf noemen bij AC Milan, of Marco van Basten, die helemaal gestopt is als trainer."

"Het is jammer dat Van Persie niet eerst meer uren heeft gemaakt", besluit Borst. "Want het trainerschap is een ervaringsvak.

Wat vinden de luisteraars?

Luisteraars kunnen hun mening delen via de NPO Radio 1-app. Veel mensen zijn het eens met Borst. "Beter had hij eerst nog gerijpt bij Heerenveen", zegt Michel. "Kampioen worden wordt Feyenoord niet meer, dus waarom zo'n haast? Ze hadden de interim-trainer Pascal Bosschaart gewoon moeten behouden tot aan het einde van het seizoen." Frank schrijft: "Een goede trainer zijn heeft te maken met veel vlieguren. Daarbij vind ik het onfatsoenlijk om een club midden in de competitie te verlaten." Ook Daan vindt het te vroeg: "Hij had nog een paar jaar moeten wachten om ervaring op te doen."

Fred kan zich niet vinden in de mening van Vorst. "Hij is een trainer die het DNA van de club voelt en daar dus op aansluit. Dat is sowieso beter dan een buitenlandse trainer." Arnold schrijft: "Van Persie is een goede trainer. Wanneer is het juiste moment om in te stappen? Dat is altijd lastig."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie