Sport
NOS

Stelling van Borst: 'Leo Beenhakker verdient een speciale vernoeming'

  1. Nieuwschevron right
  2. Stelling van Borst: 'Leo Beenhakker verdient een speciale vernoeming'

Net als de Eredivisie dit weekend staat de Stelling van Borst vandaag stil bij het overlijden van Leo Beenhakker. De voormalig trainer van onder meer Feyenoord en Real Madrid stierf op 82-jarige leeftijd. Beenhakker verdient een speciale vernoeming voor zijn verdiensten voor het Nederlandse voetbal, betoogt Hugo Borst. "Hij moet geëerd worden."

Video niet beschikbaar

Sommige mensen laten een onuitwisbare indruk achter. Zo iemand was Leo Beenhakker voor Hugo Borst. De 82-jarige voormalig oefenmeester overleed afgelopen week in zijn woonplaats Rotterdam, waar hij de laatste jaren een teruggetrokken bestaan leed. "Ik was echt aangeslagen", zegt Borst. "Hij kon weleens stekelig zijn, maar het was altijd fijn communiceren. Meestal lachte je je rot met hem. Het was een intelligente, fijne vent."

'Eén en al voetbal'

Met enkele anekdotes schetst Borst zijn relatie met Beenhakker. De twee kwamen elkaar regelmatig tegen. In de Roemeense hoofdstad Boekarest bijvoorbeeld, waar Beenhakker aan het scouten was voor zijn nieuwe club Real Madrid. "Het was daar heel gezellig aan de bar. We spraken over het leven, maar vooral over voetbal. Hij was één en al voetbal." Borst, een Sparta-fan, noemt ook Beenhakkers periode bij de club op Het Kasteel. Hij werkte daar in 2011 als adviseur. "Hij heeft Sparta geholpen toen ze nog in de eerste divisie zaten. Hij had geen budget, maar hij heeft het goed gedaan."

Borst vindt dat Beenhakker geëerd moet worden voor diens verdiensten voor het Nederlandse voetbal. Kampioen met Feyenoord, bondscoach geweest van Oranje, naast een hele trits aan andere teams over de hele wereld. Borst weet ook al waar Beenhakker geëerd moet worden: in zijn geliefde Rotterdam. "Er wordt een nieuwe brug gebouwd. De Leo Beenhakkerbrug, dat lijkt me geweldig", zegt Borst. "Of het nieuwe jeugdcomplex van Feyenoord naar hem vernoemen, de club van zijn dromen waar hij als jeugdtrainer werkte. Het complex is in 2019 geopend, maar heeft nog geen benaming."

Wat vinden de luisteraars?

Luisteraars kunnen hun mening delen via de NPO Radio 1-app. Ook Britt kan zich wel vinden in een brugnaam als eerbetoon. "De Don Leo-brug", schrijft ze, naar de bijnaam van Beenhakker. Veel luisteraars vinden dat sportcomplexen van Feyenoord naar hem moeten worden vernoemd. De Kuip bijvoorbeeld, schrijft Zacharius. Of Varkenoord, het sportcentrum naast De Kuip. "Want wat is Varkenoord nou voor een naam?", schrijft hij.

Leo stelt voor een tribune bij Feyenoord of Sparta te vernoemen naar Beenhakker, of het Luxor Theater om te dopen tot het Leo Beenhakker-theater. Sjoerd zou graag een Leo Beenhakkerlaan willen zien in Amsterdam: "Als geboren Rotterdammer had die immers toch ook warme gevoelens bij de club Ajax. En hij is er ook behoorlijk succesvol geweest, zowel als trainer als op technisch vlak."

Beenhakker baarde vaak opzien met opvallende uit- en beeldspraken. Meerdere luisteraars zien daarom graag een taalprijs naar hem worden vernoemd. De Leo Beenhakker-award voor voetbalverslaggevers, schrijft Robert bijvoorbeeld, voor het mooiste taalgebruik.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie