Sport
BNNVARA

Wedstrijdpaard omgebracht na beenbreuk: zielig of noodzakelijk?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Wedstrijdpaard omgebracht na beenbreuk: zielig of noodzakelijk?

Op de Dutch Open Eventing vond afgelopen weekend een drama plaats. Ex-Olympisch paard Zidane brak vlak voor de finish zijn been. De blessure was zo ernstig, dat het dier geëuthanaseerd moest worden. Maar, kan een paard niet daarna in de wei worden gezet? Daarover vertelt Hanneke Blokdijk in BVSC.

Video niet beschikbaar

Een ernstig ongeluk als dat van paard Zidane is vrij ongebruikelijk, vertelt paardendierenarts Hanneke Blokdijk van Paardenpraktijk Midden-Delfland, "maar het gebeurt wel eens. Als ik bij ons in de praktijk kijk, gebeurt het gemiddeld één keer per jaar." Gewrichtsproblemen en ongemak aan de pezen zijn vaker voorkomende kwalen bij de benen van een paard.

Inslapen paard hangt af van type breuk

Als de blessure zodanig ernstig is zoals we zagen bij Zidane, is het dan echt nodig om een paard in te laten slapen? Volgens Blokdijk hangt dat volledig af van het type breuk. "Er zijn hele goede klinieken in ons land die breuken of fracturen in de paardbenen verhelpen", legt Blokdijk uit. "Maar bij een breuk met meerdere fractuur lijnen, wat bij dit paard wel zo geweest zal zijn, dus dat het been verbrijzeld is eigenlijk, dan is de kans dat je hem kunt redden heel klein."

Het been van een paard kan in het gips, maar rust houden voor een paard is veel moeilijker voor een mens. Blokdijk: "Mensen kunnen rustig in bed liggen en opstaan. Een paard ligt en staat onhandig op. De kans dat dan een gespalkt been weer breekt is dan enorm groot."

'Dan doe je een paard veel leed aan'

Uiteindelijk gaat iedereen natuurlijk voor het welzijn van een dier. "Dus als er een kans was geweest om het paard te redden, hadden ze dat ongetwijfeld gedaan", zegt Blokdijk. Paralympische Paardenspelen bestaan dus ook niet, bijvoorbeeld met drie benen en een karretje onder het vierde been. "Het zijn zulke sterke dieren en ze laten zich niet de les lezen", vertelt Blokdijk.

Dat een paard niet terugkomt in de paardensport met een verbrijzeld been, is natuurlijk al erg tragisch. Maar het is al helemaal naar dat een paard met een dusdanige fractuur als Zidane ook niet zijn oude dag in de wei kan doorbrengen. "Dan doe je een paard veel leed aan, als je dat gaat proberen", zegt Blokdijk.

De trieste wereld van de ongeneeslijke paardenblessures

Meer van B.V.S.C.?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie