Heilige Julian is zijn aura kwijt (maar zijn horloge tikt door)
- Nieuws
- Heilige Julian is zijn aura kwijt (maar zijn horloge tikt door)
[NOS] Alsof het zo moest zijn. Vlak voordat ik aankwam in Privas, de finishplaats van woensdag, passeerde ik het gehucht Saint-Julien. Zo’n 50 kilometer achter mij reed de heilige Julian Alaphilippe is zijn achternaam, en geel zijn kleur. Verafgood wordt hij in Frankrijk, de man die wonderen verrichten kan.
Vorig jaar verkeerde Frankrijk veertien dagen in de zevende hemel, met dank aan Julian Alaphilippe. Dat hij de gele trui veroverde in de koers, die door Fransen welhaast als een religie wordt beleefd, mocht al een mirakel heten. Dat hij daarna dag in, dag uit alles op alles zette om het felbegeerde tricot te behouden, maakte hem tot een nationale held.
Frankrijk bewonderde zijn strijdlust, zijn verbetenheid, zijn weigering om de gele handdoek te werpen. Dat hij de eindzege uiteindelijk aan Egan Bernal moest laten en zelfs buiten het podium eindigde, soit. De Fransen hadden de man met het keurig gesoigneerde ringbaardje in hun harten gesloten.
In de corona-editie van de Tour leek Alaphilippe zijn volgelingen opnieuw in hogere sferen te brengen. In de tweede rit in Nice spurtte hij naar de zege en de leiderstrui. Daarmee bood hij de stad een gele afleiding in rode tijden en leidde hij de aandacht even af van de Franse coronazorgen.
Een déjà vû hing in de lucht. Hoe lang zou Alaphilippe de trui dit keer in bezit houden? Het geel had voor hemzelf zo mogelijk nog meer lading als in het jaar ervoor. Julian Alaphilippe verloor eind juni zijn vader. Zijn vingerwijzing naar de hemel in Nice en de tranen na afloop verraadden hoe diep de familieman had gezeten.
Emoties zijn bij Julian Alaphilippe nooit ver weg. Dat maakt hem geliefd bij zijn fans. Daarbij betrekt hij nadrukkelijk zijn ploeggenoten bij zijn successen. Hem worden wellicht buitenaardse kwaliteiten toegedicht, ook Alaphilippe kan het niet alleen en daar is hij zich terdege van bewust. Dat de mecaniciens van Deceuninck-Quick-Step de wielen van zijn fiets geel spoten kun je zien als een mooi eerbetoon.
Niet in alles is Julian Alaphilippe een man van het volk. Om zijn pols zit een horloge ter waarde van liefst 160.000 euro. Daar schaamt hij zich niet voor. Sterker nog, als de mouwtjes het zicht op de prijzige wijzerplaat belemmeren, dan kun je de klok erop gelijk zetten dat de 28-jarige coureur dat euvel snel verhelpt. Het lijkt mij nogal een risico om te koersen met zo’n vermogen om je pols. Een flinke valpartij en je kunt na de finish gelijk door naar de juwelier. Julian Alaphilippe lijkt er niet mee te zitten.
Woensdagmiddag in Privas, op een steenworp afstand van Saint Julien, verloor Julian Alaphillipe dan toch zijn aura van onoverwinnelijkheid. Met het aannemen van een bidon binnen twintig kilometer van de streep overtrad hij de regels. Een tijdsstraf kostte hem het geel. Dus is Saint Julien gewoon weer even Julian. Totdat hij weer ten aanval trekt. En als het dan een spel van seconden wordt, dat weet Julian Alaphilippe zich gesteund door een goed horloge.
Edwin Cornelissen is verslaggever bij Langs de Lijn En Omstreken.
Tour de France 2020
We hebben er iets langer op moeten wachten, maar de Tour de France is inmiddels in volle gang! Heb je de NPO Radio 1-app nog niet op je telefoon of tablet? Download 'm hier voor iOS en hier voor Android. Meld je aan voor de Finish Alert van de Tour de France. Handig als je niets wilt missen van het radioverslag de laatste kilometers van een etappe!