Wetenschap & Techniek
BNNVARAEOKRO-NCRVNTR

Het wetenschappelijke antwoord op de grote vragen des levens

foto: Stijn Goossensfoto: Stijn Goossens
  1. Nieuwschevron right
  2. Het wetenschappelijke antwoord op de grote vragen des levens

Zolang we als mens bestaan, denken we na over het leven. We stellen grote vragen over de manier waarop de wereld in elkaar steekt. 'Wat is de zin van het leven?' 'Zijn we alleen in het heelal?' En 'Waarom voeren we oorlog?' Die zingevingsvragen helpen om een beetje grip te krijgen over ons eigen leven, zonder dat er vaak concrete antwoorden op te geven zijn. Maar ook de wetenschap houdt zich vaak bezig met die grote vragen.

Tijdens de speciale zomerweek van De Nacht van NTR Wetenschap besteden we aandacht aan de wetenschappelijke kijk op grote vragen. Vijf nachten lang bespreken ze vijf grote vragen met een wetenschapper. Dat kan gaan om concreet onderzoek, maar er is ook ruimte voor filosofie en speculatie. Luister hieronder de vijf gesprekken uit De Nacht van NTR Wetenschap terug.

Hoe ontstaat leven?

Ooit in de geschiedenis van de aarde is er leven ontstaan. Maar hoe dat leven kon ontstaan is nog altijd een groot mysterie. Wat maakte dat ontstaan van leven mogelijk? En kunnen we die situatie repliceren? Dat probeert hoogleraar fysische organische chemie Wilhelm Huck aan de Radboud Universiteit te doen. In zijn speciale AI-lab gaat hij op zoek naar de evolutionaire processen die tot leven hebben geleid, vanuit het niets.

Luister hier het gesprek met Wilhelm terug:

Hoe ontstaat leven? | De Week Van De Grote Vragen - De Nacht van...

foto: Stijn Goossens

Wilhelm Huck (rechts) en presentator Stijn Goossens

Wat is de sleutel tot geluk?

Is er een universeel geheim voor geluk? Of is dat voor iedereen anders? Het antwoord ligt ergens in het midden, maar ook in onze genen, volgens Meike Bartels. Zij is hoogleraar Genetics and Wellbeing aan de VU Amsterdam en staat ook wel bekend als de 'geluksprofessor' van Nederland. Presentator Ruben Rosen Jacobson praat met haar over wat geluk dan is en waarom de één die sleutel misschien gemakkelijker vindt dan de ander.

Luister hier het gesprek met Meike Bartels terug:

Wat is de sleutel tot geluk? | De Week Van De Grote Vragen - De Nacht van...

Kan er een wereld zonder oorlog bestaan?

Oorlog was iets van het verleden, of van ver weg. Maar de laatste jaren krijgen we steeds vaker en van dichter bij te maken met oorlogssituaties. Waarom voeren we oorlog? En is er een manier om zonder oorlog te leven? Daarover vertelt hoogleraar internationale betrekkingen Bertjan Verbeek van de Radboud Universiteit. Bertjan legt uit hoe politieke spanningen tussen landen kunnen leiden tot oorlog, maar ook hoe die oorlogen soms worden voorkomen of stopgezet. En of er een wereld zonder oorlog kan bestaan? Dat antwoord is tweeledig...

Luister hier het gesprek met Bertjan Verbeek terug:

Kan een wereld zonder oorlog bestaan? | De Week Van De Grote Vragen - De Nacht van...

Video niet beschikbaar

Is er buitenaards leven?

De vraag over buitenaards leven is misschien wel de meestgestelde grote vraag van deze week. Een vraag waar science fiction films graag mee spelen. Maar ook een vraag waar heel veel verschillende antwoorden op te geven zijn. Wat is dan buitenaards leven? Hoe ziet het eruit en wat moeten we ermee als we het tegenkomen? Het is ook een vraag waar astrobiologe Inge Loes ten Kate onderzoek naar doet aan de Universiteit Utrecht. Ze vertelt hoe dat onderzoek eruit ziet en hoe dat buitenaardse leven er mogelijk uit zal zien.

Luister hier het gesprek met Inge Loes ten Kate terug:

Is er buitenaards leven? | De Week Van De Grote Vragen - De Nacht van...

foto: Ruben Rosen Jacobson

Inge Loes ten Kate (links) en Ruben Rosen Jacobson

Hebben we een vrije wil?

Wie bepaalt onze keuzes? Zijn we dat zelf, of wordt ons handelen bepaalt door iets van buitenaf? Een complexe vraag waar hoogleraar cognitiefilosofie Marc Slors zich wel aan durft te wagen. Hij legt uit wat de filosofen en wetenschappers denken over de 'vrije wil' en hoe het impact heeft op ons dagelijks leven.

Luister hier het gesprek met Marc Slors terug:

Hebben we een vrije wil? | De Week Van De Grote Vragen - De Nacht van...

Video niet beschikbaar

Wil je meer gesprekken van De Nacht van... luisteren? Abonneer je dan op de podcast of check de fragmenten uit De Nacht van...

De Nacht van...

In De Nacht van… krijgen studiogasten nog écht de ruimte voor hun verhaal en als luisteraar kan je elke uitzending meepraten. Maak kennis met Nederlanders van over de hele wereld en luister naar de mooiste audioverhalen van NPO Radio 1. Elke werknacht tussen 02.00 en 05.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie