2. Oranje verliest in halve finale in blessuretijd van Engeland: 'Dit doet zoveel pijn'

Het Nederlands elftal is er niet in geslaagd de finale van het EK te bereiken. In Dortmund was Engeland door een goal in blessuretijd van invaller Ollie Watkins met 2-1 te sterk.

Video niet beschikbaar

Oranje kwam nog wel op voorsprong via een fraaie knal van Xavi Simons, maar Harry Kane maakte al snel gelijk vanaf de penaltystip. De droom van Oranje is voorbij. Engeland speelt zondag om 21.00 uur tegen Spanje om de Europese titel.

Frustratie

Waar de 100.000 Oranjefans in Dortmund al diepe indruk hadden gemaakt, was het om 21.00 uur de beurt aan het Nederlands elftal om er een onvergetelijke avond van te maken. In het Westfalenstadion, de plek waar Oranje in 1974 ten koste van Braziliƫ de WK-finale haalde.

Vooraf was er een grote feestelijke Oranjemars gehouden. Maar na afloop was er ook wat frustratie dat het Nederlandse elftal de finale nipt was misgelopen. Zo klonk er in het supportersgebied in het Westfalenpark in Dortmund boegeroep en werd door sommigen met plastic bekertjes gegooid.

Er was ook trots onder de meegereisde Nederlanders. "Na de wedstrijd tegen Oostenrijk hadden we dit niet verwacht", zeiden twee Oranjefans na afloop in het stadion waar de wedstrijd was gespeeld. "We mogen trots zijn op wat we hebben bereikt".

Met lege handen

"Dit is verschrikkelijk. Het was een mooi gevecht, maar dit doet heel veel pijn", stelde Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk vast.

De Duitse arbiter Felix Zwayer speelde tijdens de wedstrijd een discutabele rol door voor rust onder meer een omstreden strafschop aan Engeland te geven. Hieruit maakte Harry Kane de 1-1.

"Het zegt alles dat de scheidsrechter snel naar binnen gaat, maar om nou de scheidsrechter de schuld te geven... Dit doet zoveel pijn, ik weet het ook even niet. We staan met lege handen", aldus Van Dijk.