'Wat houdt de overheid tegen om de sportsector te openen?'
- Nieuws
- 'Wat houdt de overheid tegen om de sportsector te openen?'
Vanaf vandaag mogen kinderen tot en met 17 jaar weer wat langer buiten sporten. De maatregel is met drie uur verlengd waardoor jongeren nu tot 8 uur buiten mogen sporten i.p.v. 5 uur. Linda Ooms, onderzoeker van het Mulier Instituut, vertelt in Vroeg! over het belang van sporten voor jongeren, op zowel sportief als sociaal niveau.
Ooms vertelt dat sporten voor kinderen meer is dan alleen bewegen: "Kinderen geven aan dat ze het leukste aan sporten het plezier en het spelen met vriendjes is. Het sociale aspect is voor de jongeren heel belangrijk." Daarmee geeft Ooms aan dat het goed is dat deze maatregel verruimt wordt, maar dat ze nog niet begrijpt waarom er niet meer versoepeld wordt. Ooms: "Uit cijfers van het RIVM blijkt dat de besmettingen niet uit de sportsector komen. De voordelen van sporten zijn groter dan de nadelen van het sluiten van de sector."
Mentale gezondheid
Een van deze voordelen is de positieve werking van sport op de mentale gezondheid. Ooms vertelt dat sporten en bewegen leidt tot preventie en vermindering van psychische klachten. Ooms: "Door te bewegen wordt het deel van de hersenen geactiveerd dat stress vermindert."
Sociale vaardigheden oppikken is ook een van de genoemde voordelen van Ooms. Ze legt uit dat ze in deze informele leeromgeving leren om te gaan met anderen. Ook leren ze over respect, sportiviteit en tegenslag. Dat zijn vitale ontwikkelingspunten voor jongeren die nu wegvallen omdat de sport stil staat.
Ooms vertelt dat ze het zorgelijk vindt dat alleen deze drie uur extra sporten voor jongeren is mogelijk gemaakt. Ooms: "Veel groepen vallen buiten de boot en je sluit veel sporten, zoals turnen en zwemmen, uit. Goed dat er gekeken wordt naar jongeren maar er zijn ook problemen onder studenten, volwassenen en ouderen, die zich somber en eenzaam voelen."
Vooruitblik
Ook geeft Ooms aan dat de overheid te kleine stapjes zet, ondanks dat voor de kerstvakantie een motie is aangenomen die erkent dat sport essentieel is. “Ze willen meer onderzoek doen zeggen ze, maar het is allang bekend wat sporten en bewegen doet voor de gezondheid. Wat houdt de overheid tegen om de sportsector te openen?”
Verder blikt Ooms vooruit hoe ze na de lockdown de kinderen weer aan het sporten krijgt: "Persoonlijke benadering is nodig, misschien via de scholen zelfs. Anders krijgen we veel kinderen niet meer in beweging."
Benieuwd naar het hele gesprek? Luister het terug in de podcast van Vroeg!
#7 - De sociale en mentale impact van niet sporten op kinderen - Vroeg!
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.