Sport
NOS

Superster Ohtani zorgt voor derde wereldtitel honkbal Japan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Superster Ohtani zorgt voor derde wereldtitel honkbal Japan

Japan won voor de derde keer de World Baseball Classic, het grootste landentoernooi van de wereld op het gebied van honkbal. Japankenner en honkballiefhebber Josha Sietsma volgde het op de voet en legt in Met het Oog op Morgen uit waarom honkbal zo belangrijk is in Japan.

Video niet beschikbaar

In de finale werd de Verenigde Staten met 3-2 verslagen, de winnaar van de vorige editie. "Het was echt een droomfinale," vertelt Sietsma, "Het kwam neer op de laatste bal in de laatste inning. De beslissende actie kwam van Shohei Ohtani, die wil je op zo'n moment ook echt hebben."

Ohtani is de ultieme slagman én werper

In zijn thuisland Japan is er een ware hype rondom Ohtani ontstaan. Want niet alleen kan Ohtani als werper de bal met 160 kilometer per uur over de plaat gooien, als slagman is hij de angst voor iedere werper door de ballen zo hard en ver te slaan, dat ze zelfs in het honkbal gekke Japan niet weten wat ze zien.

"Hij is niet alleen een van de beste werpers aller tijden," zegt Sietsma, "Maar hij is ook een geweldige slagman. Hij is op beide fronten fantastisch. Het is een echte wereldster."

"Wat hem echt bijzonder maakt, is dat hij nauwelijks rust nodig heeft tussen de wedstrijden. De meeste honkballers moeten hun arm 5 tot 6 dagen laten uitrusten. Ohtani speelt in het seizoen in principe elke dag. Hij is ook een soort ideale schoonzoon. "

Honkballand Japan

"Honkbal is sport nummer één in Japan," vertelt Sietsma, "Het staat boven sumoworstelen, boven golf, boven tennis, boven voetbal. In Japan beginnen kinderen al met honkbal op de middelbare school. De zomerse velden, de rituelen die daarbij horen, het gezang: het is allemaal prachtig."

Net als in de Verenigde Staten zijn wedstrijden familie-uitjes. Maar elk stadion heeft ook een eigen heiligdom waar je kunt bidden, of amuletten kunt kopen.

Ook de ballen zijn in Japan anders dan in de VS, vertelt Sietsma: "De ballen zijn iets kleiner. De naden wijken wat af. Dat is belangrijk voor de pitcher, die wil weten waar de naden zitten en welk effect hij de bal kan meegeven bij zijn gooi."

Wat hebben Japanners met honkbal?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie