Baseball, honkbal, wat is dat?
- Nieuws
- Baseball, honkbal, wat is dat?
Donderdag jongstleden ben ik naar een tophonkbalwedstrijd geweest. In Hoofddorp 'of all places' en ik heb er geen seconde spijt van gehad.
Al diegenen die niet gegaan zijn om Nederland-Italië (de twee topteams in Europa) te zien, hebben dik ongelijk gekregen en dat waren er overigens heel veel. No-shows dus. Gezien de gapend lege tribunes moest ik, triest om het toe te geven, concluderen dat hier of a. een heel zwakke public relations aan ten grondslag lag of b. dit werkelijk alle in honkbal geïnteresseerde landgenoten waren die wél wilden komen. De rest van het land had geen idee of men kon Hoofddorp eenvoudigweg niet vinden.
Ja, gapend lege tribunes voor een opmerkelijk aardig toernooi dat Super Six heet en dat de beste softbal- en honkbalteams van het oude continent bij elkaar brengt.
Een prima idee
Nuchter gesteld: een prima idee, leuk voor de toeschouwers. Iedere avond vroeg een softbalwedstrijd met Oranje erbij en daarna een honkbalwedstrijd; wat wil een sportieve fan nog meer? Lekker weer? Dat was het. Goede accommodatie: dat is het. Goede teams: jazeker. Niet te duur? Zestien Euro voor de hele avond. Leuke en handige nevenzaken: fanshops, eten en drinken te over, goed bereikbaar en voldoende parkeerplaatsen.
En dan toch die grote, lege tribunes vanaf het eerste en het derde honk. Onbegrijpelijk. Daar waar (toegegeven: in een nabij verleden) in het Haarlemse honkbalstadion moeiteloos duizenden de tribunes bevolkten voor een bekend fenomeen in de nationale sportwereld (de Honkbalweek), bleef en blijft het in Hoofddorp bijna angstig stil. Spreken de nationale teams niet aan? Dat kan ik me nauwelijks indenken; de Oranje softbalploeg leunt erg tegen de Europese top aan en de honkbalploeg is Europees kampioen. Hoeveel beter wil je het hebben?
De tijd van het jaar? Gaat het daarom? Zou kunnen. De herfst hangt voorzichtig in de lucht en honkbal heet hier een zomersport te zijn. Ander idee waar ik mee worstel. Waarom wordt er in de vaderlandse sportpers zo denderend en schrijnend weinig gedaan aan dit grote toernooi? Omdat er geen titel aan vast zit? Omdat het voor de betrokkenen te onbekend is? Omdat het in deze weken te druk is met Champions League-voetbal?
Nieuwsuur-snippers
Ik bedoel: ik zag in de Nieuwsuur-snippers die Sport nog heeft in de midden avond ook geen uitslagen vermeld van opmerkelijke prestaties van de nationale mannenploegen volleybal en basketbal. Net of die sporten niet bestonden. Zelfs een simpele uitslag of een saillant detail van de betrokken wedstrijden kwam niet boven drijven.
De televisie-coverage dan? Er was toch wel iemand in de kleine hoek van commerciële zenders die deze sporten wilde gaan “behandelen” en de wedstrijden van Oranje wilde uitzenden? Nope. Niemand. Geen NOS, geen FOX, geen Ziggo. Niemand. Weerom: geen beelden, geen uitslag... Het bestond gewoon niet.
Wie wel iets wilde zien moest diep internet binnengaan om daar de 'streaming' van een groep fanatieke Tsjechische honkbaljournalisten te aanschouwen. Zij zijn de enigen die beelden leveren en die beelden ook aangeboden hebben bij alle Nederlandse uitzendclubs: men draaide nuffig het hoofd af, bah, met honk- en baseball wilde men niets te maken te hebben. En dus werken er in Hoofddorp een stuk of vijftien Tsjechen zich zeven slagen in de ronde. Ze 'coveren' alle wedstrijden op een dag en verdienen applaus.
Neen, zoiets komt niet uit werkelijk welke Nederlandse koker dus ook. Ja, straks, later, als de nationale ploegen richting Tokio en de Olympische Spelen zullen trekken, dan zal er in de kiem enige interesse gaan opleven, maar nu even niet. Wat? NU EVEN NIET.
Sicnarf Loopstok
U die niet gegaan bent, heeft dan ook het eerste interessante optreden gemist van de nieuwe catcher van de Oranjeploeg, de van Aruba stammende, Sicnarf Loopstok.
Ook als honkbal uw interesse niet heeft, dan zult U moeten toegeven dat deze naam niet... Nou ja, niet alledaags is. Loopstok? Ja, dat is een op de Antillen voorkomende achternaam, maar heeft U ooit een levend wezen aangetroffen dat Sicnarf heet? Deze man bestond het tegen de Italianen twee maal de bal over de hekken te rammen voor een homerun (iets dat zijn ploeggenoten Smith en Sams (2) ook deden) en goed te catchen. Weer een nieuw talent erbij, overgekomen uit die geweldige pool aan jongens die dit spelletje op de eilanden leren en dan via Amerikaanse competities beter worden en tenslotte bij de grote profs uitkomen.
De grote profs die overigens wel door FOX Sport in Nederland worden uitgezonden... Maar dat terzijde. Welnu, om met een luchtige noot te eindigen: Sicnarf speelde zichzelf op de kaart, 'to put it mildly'. Met zo’n debuut-optreden zou je in ieder land met een echte sportcultuur de landelijke pers halen. Zo niet hier. Zitten we nog met die uiterst merkwaardige voornaam als we al aan Loopstok gewend zijn geraakt.
Francis
Die naam is al zo bijzonder dat hij al drie jaar aan een stuk in de Amerikaanse (lagere) profhonkbalwereld is verkozen als de speler met de 'strangest name of them all'.
Strange? Gek? Hoe kom je aan zo’n naam? De vader van de jongen heet Francis Loopstok. Bij het aanmelden van de geboorte had de familie het lumineuze idee de kleine boorling de omgekeerde naam van zijn vader te geven. En zulks geschiedde. Francis werd Sicnarf, maar beiden haalden deze week de vaderlandse sportpers niet tot nauwelijks. Net zomin als zijn teamgenoten en de speelsters van de nationale softbalploeg. Op een werkelijk groot, internationaal dubbeltoernooi ontbreekt de Nederlandse pers vrijwel geheel.
Jammer, maar ook wel bekend terrein; dit is immers al vaker gebeurd met deze sporten. Nu nog een antwoord op de vraag waarom zo weinig in honk- en softbal geïnteresseerden de weg naar Hoofddorp wisten en weten te vinden. Waar komt die desinteresse vandaan?
Over Mart Smeets
Mart Smeets is radio- en televisiepresentator, journalist en sportcommentator. Iedere zaterdag beschouwt hij voor EenVandaag gebeurtenissen en verhalen uit de sportweek, en zaken die daar aan verwant zijn.