Sport
EO

FC Twente-speler Joshua Brenet: 'Ik bid ook voor de tegenstander'

foto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. FC Twente-speler Joshua Brenet: 'Ik bid ook voor de tegenstander'

Cody Gakpo kondigde op Instagram aan dat hij op dinsdagavond een kerkdienst in het PSV-stadion organiseert. Is dat heiligschennis of is het juist de perfecte plek om sport en geloof volop te beleven? Joshua Brenet, speler van FC Twente, was de eerste die Gakpo's berichten likete.

Brenet is erg te spreken over de actie van Gakpo. "Ik heb er eigenlijk geen woorden voor. In de Bijbel staat dat we het woord van God moeten delen met de medemens." Televisiemaker Sander de Kramer volgde in de serie Hand van God meerdere voetballers die hun geloof openlijk beleven. "Voetbal brengt zoveel te weeg. Een stadion is een hartstikke mooie plek om samen te komen. Er ontstaat daar een nieuw soort geloof."

foto: EO

Joshua Brenet (l) en Tijs van den Brink

Niet op zondag

Oud-voetballer Jaan de Graaf voetbalde pertinent niet op zondag. Hij liet er zelfs een transfer naar Borussia Dortmund voor schieten. "In mijn tijd, in mijn dorp Spakenburg was dat heel normaal. Op de zevende dag neemt men rust. Als ik in deze tijd had geleefd, had ik het weer gedaan, al had ik hoger kunnen voetballen dan de IJsselmeervogels."

Joshua Brenet vindt het geen probleem om op zondag te spelen. "Dan haal ik het gewoon later in. Ik heb van God het talent gekregen om goed te kunnen voetballen. Als ik scoor, bedank ik Hem. Dan compenseer ik het daarmee."

Bidden voor de tegenstander

Joshua Brenet bidt bij het opstaan en gaat ermee naar bed. Maar ook voor de wedstrijd en tijdens de rust in de kleedkamer richt hij zich tot God. "Ik bid dan dat als ik een flinke tackle maak, ik niemand blesseer. Ik bid niet om de wedstrijd te winnen, want daar heeft God toch geen invloed op."

Sander de Kramer ziet dat de omgang met het geloof veel uitbundiger is geworden. "Vroeger praatte je er niet over, maar door de komst van Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse spelers zie je het geloof op het veld beleefd worden. Kaka richtte een kerk op en iedereen wilde daarbij horen. Hij heeft religie gepopulariseerd." Volgens de televisiemaker is de druk op spelers enorm. Sommige van hen moeten hun hele familie onderhouden en dan is het geloof een houvast.

Quote

Ik bid niet om de wedstrijd te winnen, want daar heeft God toch geen invloed op.

Joshua Brenet, speler van FC Twente

Het geloof maximaal beleven

Het geloof is voor Joshua Brenet zo belangrijk dat hij zelf een psalmvers op zijn schouder heeft getatoeëerd. "Op die manier kan ik altijd zien dat Hij er altijd voor mij is. Hij beschermt mij als ik het moeilijk heb. Als je zulke teksten leest, dan krijg je bepaalde signalen terug. Dat geeft een soort booster, een troost. En daarom hou ik deze tekst zo dicht bij me."

Geen polonaise aan het lijf van oud-voetballer Jaan de Graaf. "Dat is voor mij niet de manier om het geloof uit te dragen. En het doet nog pijn ook zo’n tattoo." Hij heeft wel een andere tip: "Koop liever een kerk als je echt het geloof wilt uitdragen. Er staan zoveel kerken te koop. Die jongens verdienen miljoenen, maar ik zie ze alleen maar Bentley’s kopen."

Joshua Brenet: 'Ik bid ook voor mijn tegenstanders'

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie