Sport
NOS

Coach judoka Joanne van Lieshout na verlies: 'Hoort bij onze sport'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Coach judoka Joanne van Lieshout na verlies: 'Hoort bij onze sport'

Judoka Joanne van Lieshout was kanshebber voor een medaille, tot ze met nog 12 seconden op de klok een armworp tegen kreeg en uit het toernooi lag. Coach Garmt Zijlstra zag het verlies niet aankomen, al was van tevoren zeker dat het een uitdaging werd. "Het was een zware loting."

Zelf is Van Lieshout na de wedstrijd nergens te bekennen, in haar plaats staat haar coach de media te woord. Maar na een kort herstel kan ook Van Lieshout zelf over de wedstrijd vertellen.

Armworp in laatste seconden

In haar eerste wedstrijd tegen de Koreaanse Jisu Kim, zestiende op de wereldranglijst in de categorie onder de 63 kilo, leek Van Lieshout grote kansen te hebben op een medaille. Zelf werd ze in mei 2024 wereldkampioen in de categorie, maar die titel had volgens Van Lieshout geen invloed op haar instelling. "Daar ben ik op zich niet heel veel mee bezig geweest. Het is gewoon elk toernooi weer opnieuw."

De wedstrijd begon goed voor de Nederlandse, maar in de laatste seconden zette Kim een armworp in die haar een waza-ari opleverde. Dit kwam Van Lieshout in de resterende tijd niet meer te boven, waardoor ze de wedstrijd verloor. "Een foutje", noemt ze het zelf.

'Het was een zware loting', Coach judoka Van Lieshout over onverwacht verlies

Zware loting

Voor aanvang verwachtten ze al wel een uitdaging, vertelt coach Zijlstra. "Het was een zware loting." Jisu Kim is dan ook een sterke tegenstander. "Je weet dat je tegen iemand staat die tactisch goed is en strategisch de boel goed op orde heeft. Die veel aanvallen probeert te maken en op die manier ervoor te zorgen dat je straffen krijgt."

Daar waren ze dus ook goed op voorbereid. "Het plan was om daar goed aan mee te doen, maar ook gewoon van haar eigen judo uit te gaan en ervoor te zorgen dat - als je een kans krijgt - je probeert te scoren." En dat ging ook goed, vertelt Van Lieshout, tot de laatste 20 seconden.

Migraine tijdens wedstrijd

Uiteindelijk werd een moment van verslapping tijdens een tegenaanval van Kim funest voor Van Lieshout. Kort daarvoor kreeg de judoka een tweede strafpunt (shido), maar volgens haar heeft dat niets met de verslapping te maken.

Halverwege de wedstrijd kreeg Van Lieshout last van migraineklachten. "Dat is gewoon heel erg zonde dat je dat precies vandaag krijgt. Je moet gewoon op zo'n dag 100 procent zijn en het liefst nog net wat meer." Maar het is volgens haar niet de oorzaak van het verlies. "Het heeft geen zin om dat als excuses te geven. Ik maakte gewoon een fout en dat is gewoon zonde."

'Goed judoën en toch verliezen'

Ondanks het verlies vond Zijlstra het een goede wedstrijd. "En het hoort bij onze sport. Ik denk dat je een heel goede wedstrijd kan judoën, maar uiteindelijk toch kan verliezen. En ik denk dat dit daar een fantastisch voorbeeld van is."

Van Lieshout is het daarmee eens. "Het is judo, en dat kan een heel harde sport zijn."

De Olympische Spelen bij NPO Radio 1

Vanaf vrijdag 26 juli tot en met zondag 11 augustus volg je de Olympische Spelen live vanuit Parijs bij RadiOlympia. Tussen 09.30 en 23.00 uur hoef je niks te missen van het grootste sportevenement ter wereld. Met wedstrijdverslagen, updates en al het nieuws rondom de Spelen en de sporters.

Daarnaast toert RadiOlympia door heel Nederland en verdiept het zich elke dag in een andere Olympische sport. Deze serie is zowel op de radio als op Instagram en YouTube te volgen. Ook verschijnt er elke ochtend in de NPO Luister-app en op YouTube een nieuwe aflevering van de NOS Olympische Podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie