Sport
NOS

Voorzitter NOC*NSF: 'Transport is de eerste dagen van de Spelen altijd een probleem'

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorzitter NOC*NSF: 'Transport is de eerste dagen van de Spelen altijd een probleem'

De eerste dagen van de Olympsiche Spelen in Parijs zitten erop. Die kwamen met wat kinderziektes, maar inmiddels gaat het met de organisatie steeds beter, vertelt Anneke van Zanen, voorzitter van NOC*NSF: "Voedsel was wel even een probleem, want dat was er niet genoeg", zegt ze in RadiOlympia.

Video niet beschikbaar

De sporters zijn ideaal voorbereidt, benadrukt Van Zanen, maar de condities in Parijs waren aan het begin nog niet ideaal. "Transport is wel even een dingetje. En dat is eigenlijk elke Spelen weer, dat het transport de eerste drie dagen een probleem is." En het voedsel was aan het begin ook nog even een probleem. Niet per se de kwaliteit, maar de kwantiteit. "Maar dat wordt allemaal opgelost."

Buschauffeur

Dat het qua het reizen door de stad nog niet optimaal geregeld was de eerste dagen ondervond de hockeyploeg. "Die stapte in een bus en wat blijkt, die chauffeur rijdt voor het eerst in Parijs. Dat is in Den Haag al ingewikkeld, maar in Parijs al helemaal. Die moesten naar oost, maar hij sloeg direct af naar west", vertelt Van Zanen.

Om toch snel door de stad te kunnen verplaatsen zijn op de rondwegen in Parijs de linkerbanen vrijgehouden voor het Olympische verkeer. In de stad zelf is dat moeilijker, daar zijn sowieso maar twee banen.

Rode linten

Gelukkig heeft het Olympisch verkeer nog andere mogelijkheden, zegt Van Zanen. "Wij mogen af en toe in een auto stappen wat ze een TX noemen. Dan rijdt er een chauffeur in met Google Maps, maar dan voor de Olympische Spelen. Een aantal straten is afgesloten, maar als je in zo’n auto zit, dan gaan de rode linten ineens omhoog."

Dat is wel nodig ook, benadrukt de voorzitter van NOC*NSF, want de afstanden zijn een stuk groter dan bijvoorbeeld tijdens de Spelen in Londen, waar ook nog veel gebruik werd gemaakt van de metro. "De afstanden zijn groter, dus je gebruikt toch het liefst de auto, dan ben je er sneller."

Oranjegevoel in het kwadraat

Verder is de voorzitter erg tevreden met de organisatie van het TeamNL huis. Voorheen was er altijd een Holland Heineken House, nu wordt het georganiseerd door haar eigen NOC*NSF. "Het is het Oranjegevoel in het kwadraat."

De Olympische Spelen bij NPO Radio 1

Vanaf vrijdag 26 juli tot en met zondag 11 augustus volg je de Olympische Spelen live vanuit Parijs bij RadiOlympia. Tussen 09.30 en 23.00 uur hoef je niks te missen van het grootste sportevenement ter wereld. Met wedstrijdverslagen, updates en al het nieuws rondom de Spelen en de sporters.

Daarnaast toert RadiOlympia door heel Nederland en verdiept het zich elke dag in een andere Olympische sport. Deze serie is zowel op de radio als op Instagram en YouTube te volgen. Ook verschijnt er elke ochtend in de NPO Luister-app en op YouTube een nieuwe aflevering van de NOS Olympische Podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie