Sport
NOS

'Ik wist vooral dat Nadal het neefje was van een voetballer die bij FC Barcelona speelde'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ik wist vooral dat Nadal het neefje was van een voetballer die bij FC Barcelona speelde'

Volgende maand komt er na 22 jaar en evenveel grandslamzeges een einde aan de profcarrière van tennisser Rafael Nadal. In NOS Langs de Lijn belden Henry Schut en Hugo Borst met mensen die het Spaanse icoon hebben ontmoet of hem om een andere bijzondere manier herinneren. Niels de Moree bijvoorbeeld, die op een jeugdtoernooi in Hilversum tegenover het 11-jarige, verlegen jongetje uit Mallorca stond. "Ik wist vooral dat hij het neefje was van een voetballer die bij FC Barcelona speelde."

Video niet beschikbaar

Rafael Nadal is elf jaar oud als hij in de herfst van 1997 in Hilversum meedoet aan een driedaags toernooi voor veelbelovende jeugdspelers uit Europa. Het is het eerste buitenlandse toernooi voor het verlegen jongetje uit Manacor, een gemeente op Mallorca. Het buitenlandse uitstapje maakt een grote indruk op Nadal, die zich in de categorie voor jongens tot en met 12 jaar nog niet kan onderscheiden.

Het neefje van

Niels de Moree is in Hilversum een van de tegenstanders van Nadal en gaat in twee sets (6-0, 6-4) onderuit. "Ik wist vooral dat hij het neefje was van een voetballer die bij FC Barcelona speelde", blikt De Moree terug. Niemand had kunnen voorspellen dat Rafael vele malen bekender zou worden dan zijn oom Miguel, die tussen 1991 en 1999 als verdediger annex middenvelder uitkwam voor de Catalaanse topclub en 62 keer in het shirt van Spanje voetbalde.

Wat De Moree zich vooral herinnert van die tijd, zijn de welbekende tics die Nadal toen ook al had - zoals het friemelen aan zijn onderbroek. "Volgens mij zijn die tics in de loop der jaren verergerd", aldus De Moree. "Ik denk omdat hij wist dat hij er kracht en voordeel uit haalde."

Quote

De tics van Nadal zijn in de loop der jaren verergerd, hij haalt er kracht en voordeel uit

Niels de Moree over de welbekende rituelen van Rafael Nadal

De Moree was sindsdien meerdere malen actief op Europese jeugdtoernooien waar ook Nadal aan meedeed. Maar waar de Nederlander niet kon doorbreken en zich uiteindelijk besloot te richten op een maatschappelijke carrière, bereikte Nadal in een mum van tijd de wereldtop. "Daar zat hij op zijn veertiende, vijftiende al tegenaan. Toen deed ik alleen nog aan jeugdtoernooien mee", zegt De Moree, die de loopbaan van Nadal is blijven volgen. "Je loopt als het ware een beetje met zijn carrière mee, want het is toch iemand waar je tegen hebt gespeeld."

Eén keer verloren

Het bleef bij die ene ontmoeting in Hilversum, in de herfst van 1997. En dus kan De Moree als een van de weinigen zeggen dat hij 'slechts' één keer heeft verloren van Nadal, die in totaal 204 weken de wereldranglijst aanvoerde. Grappend: "Er zijn mensen die dat wel dertig keer hebben gedaan."

Henry en Hugo spraken ook tenniscoach Michiel Schapers, acteur Jan Kooijman en superfan Max van Duivenboden. Alle gesprekken zijn terug te vinden onder het kopje 'Fragmenten'.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie