Deze innovaties zijn 'klapschaatsmoment' voor paardensport
- Nieuws
- Deze innovaties zijn 'klapschaatsmoment' voor paardensport
Technologische ontwikkelingen en paardensport gaan nog niet bepaald hand-in-hand, maar daar brengt Menke Steenbergen van IPOS Technology verandering in. Zij hebben een app en een zogeheten teugelsensor ontwikkeld, vertelt Steenbergen in B.V.S.C.
Video niet beschikbaar
De app van IPOS Technology hanteert hetzelfde principe als Strava en Runkeeper, maar dan speciaal voor de paardensport. "Je steekt je telefoon in je zak en dan herkent de app in welke gang het paard beweegt: stap, draf of galop", legt Steenbergen uit. Zo kan een ruiter via de app het trainingsschema bijhouden. Daarnaast is een teugelsensor ontwikkeld.
Deze innovaties zouden moeten leiden tot minder blessures bij paarden én zorgen voor betere prestaties. Met deze nieuwe snufjes denken ze een klapschaatsmoment in handen hebben voor de paardensport.
'Ook voor het paard is dit een goede ontwikkeling'
Om met het paard te communiceren kan de ruiter alleen gebruik maken van zijn voeten en met de teugels. "De ene ruiter gebruikt nu 20 kg en de andere ruiter 2 kg", legt Steenbergen uit. Daarmee doelt zij op de kracht waarmee een ruiter aan de teugels trekt. Hoe minder kilo er wordt gebruikt, des te fijner het ook is voor het paard.
Steenbergen: "Als het paard constant scheef wordt aangestuurd, raakt één kant van het paard overbelast. Hierdoor ontstaan veel blessures en dat wil niemand. Door deze innovaties wordt de sport ook beter voor het paard."
'Niemand is recht in zijn bespiering'
Geen enkel mens op de wereld is perfect symmetrisch gespierd en dat geldt natuurlijk ook voor het paard. Wel is het streven om het paard zo symmetrisch mogelijk te trainen. Steenbergen vertelt dat met de teugelsensor, je inzicht krijgt in de asymmetrie van de linker- en rechterkant van het paard. Kortom: zo kunnen ruiters ervoor zorgen dat het paard zo symmetrisch mogelijk worden getraind, wat tot minder blessures kan leiden.
Nieuwe manier van trainen
Het is inherent voor elke industrie die gaat innoveren dat er twee kampen zijn. "Je hebt altijd early adopters die erbovenop duiken en ons helemaal plat bellen", zegt Steenbergen. "Maar je hebt ook mensen die zeggen: 'dit is niets voor mij, we doen het al jaren zonder.' Maar, wat zeiden ze vroeger over de mobiele telefoon? 'Ik wil niet altijd bereikbaar zijn', en kijk nu! We weten allemaal dat de wereld in een razend tempo doorgaat. En ook de paardensector staat echt aan het begin van een hele nieuwe manier van trainen."