Sport
NOS

Oh, Champs-Élysées: Marianne Vos, die aan de basis stond van La Course

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oh, Champs-Élysées: Marianne Vos, die aan de basis stond van La Course

Voor het eerst sinds 1975 eindigt de Tour de France dit jaar niet op de Champs-Élysées. Welke bijzondere verhalen schuilen er achter de straat waar iedere wielrenner van droomt? In Oh, Champs-Élysées leer je over de historie van de Avenue des Champs-Élysées. Vandaag: Marianne Vos, die aan de basis stond van La Course.

Het is dit jaar een decennium geleden dat La Course voor het eerst georganiseerd werd, de eendaagse wielerkoers voor vrouwen tijdens de manneneditie van de Tour de France. De eerste jaren werd de koers rondom de Champs-Élysées gereden.

"We weten allemaal hoe groot de Tour de France is en wat daar de wereldwijde impact van is", aldus Marianne Vos, die de eerste editie op haar naam schreef. Met een camera op haar fiets legde ze haar rondjes over de iconische kasseien vast. "Het is heel mooi om daar onderdeel van uit te maken. Finishen op de Champs-Élysées is natuurlijk helemaal fantastisch. Veel iconischer kun je het niet krijgen. Ik denk dat het voor elke deelnemer een kippenvel-moment is."

Diepgewortelde wens komt uit

Die middag, nog voordat de mannen finishten, kwam er een diepgewortelde wens uit voor Vos. De Brabantse zat een jaar eerder aan tafel met ASO, de organisator van de grote wielerrondes, waaronder de Ronde van Frankrijk en Parijs-Roubaix. Haar wens: finishen op de iconische Champs-Élysées.

Nog geen jaar later was La Course geboren en kwam die wens uit. "Met de teambussen parkeren op de Place de la Concorde, midden in Parijs, en je eerste meters maken op een afgezette Champs-Élysées", blikt Vos terug, "dat is heel bijzonder. Pas als je er zelf fietst, merk je hoe lastig die kasseien zijn. Ik heb die dag als heel bijzonder en mooi ervaren."

Quote

Pas als je er zelf fietst, merk je hoe lastig die kasseien zijn

Marianne Vos over de Champs-Élysées

In de slotfase van de race werd duidelijk dat de koers in een massasprint zou eindigen, met Vos als uiteindelijke winnares. "Winnen terwijl je in de verte de Arc de Triomphe ziet liggen, in combinatie met de spanning van een massasprint, is iets ultiems. Dan komt alles samen."

Opmaat naar meer

De eerste editie van La Course, die eendagskoers die nog tot en met 2021 zou worden gehouden, bleek de opmaat naar meer. Inmiddels is er al drie jaar een meerdaagse wedstrijd: Le Tour Femmes, die acht etappes telt. De basis daarvan werd gelegd op die memorabele julidag in 2014, op de dag van de eerste La Course.

"Ik denk absoluut dat dat een van de grondslagen is van de ontwikkelingen die het vrouwenwielrennen heeft doorgemaakt", aldus Vos. "We hebben de afgelopen jaren al hele mooie dingen kunnen zien en dit jaar start de Tour de Femmes in Nederland. La Course op de Champs-Élysées heeft daar eigenlijk aan de wieg van gestaan."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie